Chef Karlo Kaleb i Jurica Delić kao voditelj i glavni sommelier, u Splitu su krajem kolovoza otvorili restoran Krug. Karlo Kaleb talentirani je dalmatinski chef mlađeg naraštaja koji je kuhao i na jahtama, dok je Delić u Krug došao poslije nekoliko mjeseci provedenih na poziciji voditelja bujske Stare škole gdje kuha Priska Thuring. Prije Stare škole Delić je radio u danskom Alchemistu.
Krug se, prema jednom PR tekstu koji smo pročitali, definira kao fine dining restoran nadahnut dalmatinskom kulinarskom tradicijom. Krug priređuje dvije večere dnevno, u 18 i u 21 sat, s jednim degustacijskim menijem. Prima samo 12 gostiju, sva su mjesta za šankom, s pogledom na otvorenu kuhinju.
Ako su podaci iz članka u Journalu točni, Krug poslužuje teleći tartar, dimljeno teleće srce, sabljarku, janjetinu, biskvit od limuna…
Krug je, dakle, za razliku od modernih fine dining restorana, izrazito nesezonski orijentiran. Otvoriti splitski fine dining s desertom od limuna dok još nije počela sezona dalmatinskih limuna prilično je neobično.
Sezonski se sastojci mogu naći tek kao dodaci u pojedinim jelima, poput salse od rajčica ili pirea od patlidžana, ali definitivno ne dominiraju Krugovim jedinim menijem, što je šteta za fine dining restoran koji se otvorio u kasno ljeto u Dalmaciji.
No, otvaranje Kruga svakako treba pozdraviti, jer Splitu kronično nedostaju gastronomski ambiciozni restorani.
Fotografije/@krug_restaurant Instagram
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.