Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Počeo je zagrebački Burger Festival. Naši favoriti su riječki Hidden, Boogie Lab, Burger Bar i Mrs. Fogg

Zagrebački Burger Festival već nekoliko godina najavljuje celiki povratak u grad nakon ljetnih praznika. Osim u Zagrebu, Burger Festival širi se Hrvatskom, sada ima izdanja u Puli, Varaždinu i Zadru.

Zagrebački Burger Festival i dalje je glavni događaj na koji svi pokušavaju doći u najboljem izdanju. Burger Festival dakle više nije novost, ali je još dovoljno snažan i vitalan da izazove ogroman interes publike, koja nerijetko potegne iz raznih dijelova Hrvatske da bi probala burgere na zagrebačkom Trgu dr. Franje Tuđmana. Gastronomski gledajući, vrlo vjerojatno je riječ o najstabilnijem hrvatskom festivalu.

Chef Deni Srdoč i Hidden tim
Hidden Drunken Burger

Ovogodišnja ponuda je odmjerenija od prijašnjih, ugostitelji su čini se napokon shvatili kako pripremiti najbolje moguće burgere u ograničenim uvjetima u kućicama. Kućice su osnova gastro festivala ali su zapravo neprikladne za ozbiljno kuhanje. I ove godine struja je kasnila nekoliko sati, a čak i u najboljim uvjetima teško da ćete na festivalima pojesti najbolji burger u životu.

Chef Ivan Goreta, 4Burgers

Pa ipak, svake godine se na Zagreb Burger Festivalu izdvoji nekoliko favorita, onih koji odskaču od prosjeka, i maštom i ambicijom pridobiju publiku. Ove godine na Zagreb Burger Festivalu nastupaju 4Burgers, Institut za burgere Mate Jankovića, Bites of Fun Melkiora Bašića, Burger Bar, Submarine, Ivan Pažanin, Full Circle Marka Palfija, Beg’s Plant Based, Boogie Lab, Mrs. Fogg, riječki Hidden, zadarski Picnic, Bistro Funk, Burger Jam, Cheesy Burger, dok su za deserte zaduženi Gelato Pri Suncu. Ponuda dakle nikad nije bila raznovrsnija.

Probali smo nekoliko burgera. Deni Srdoč osobno je pripremao kućicu Hiddena za start festivala i slagao burgere, koji su definitivno među najboljima na festivalu. Hiddenov burger jedan je od rijetkih koji je bio ispravno pečen u kamado grilu, dok pecivo završavaju u prijenosnoj krušnoj peći da bi dobilo dodatni okus dima.

Boogie Lab priprema vrlo vjerojatno najbolja brioche peciva na festivalu. Peciva su savršene putraste teksture, dok je Burger Bar standardno na visokoj razini, posebno s Bernaise burgerom koji se izdvaja u ponudi. Mate Janković je na festival došao sa zanimljivim korejskim burgerom, dok Melkior Bašić priprema nešto laganiji kontrast goveđim burgerima, burger od pohane puretine.

Spicy Korean, Institut za burgere Mate Jankovića

Među kvalitetnijim burgerima su oni Mrs. Fogg, poznate zagrebačke pizzerije koja priprema vrlo ukusan burger s dvostruko pečenim tijestom od češnjaka i parmezana ju na pizzu. 4Burgersovi smash burgeri su korektni, dok je Marko Palfi ambiciozno predstavio burger od wagyu govedine.

Cheeky Italian Marka Palfija

Beg’s, miljenik zagrebačke festivalske publike, priprema burger s plant based verzijom piletine, a prije početka festivala Marin Nekić održao je zanimljivo kušanje ljutih umaka, od najblažeg Tabasca sa zelenim papričicama do habanera s više od 7000 scovillea.

Ponuda pića je nažalost i dalje najslabija točka festivala koju mnogi ugostitelji pokušavaju individualno ispraviti. Burger Festival ove godine traje do 17. rujna, a popraćen je koncertima, umjetničkim izložbama i kino predstavom. 

Fotografije/Sandro Sklepić, PRESS BFZG i Vatra foto Nina Celio-Cega

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Počeo je zagrebački Burger Festival. Naši favoriti su riječki Hidden, Boogie Lab, Burger Bar i Mrs. Fogg

by Luka Peranić time to read: 2 min