Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Gala večera porečkog Tunaliciousa u Spinnakeru predstavila je za Hrvatsku posve novo jelo: džem od tune

Tunalicious je tradicionalna gastronomsko-ribarska manifestacija kojom se od 2016. godine u Poreču obilježava kraj punog ljeta i početak posezone. Tunalicious se održava u ukupno sedamnaest porečkih restorana i šest do osam street food kućica na Rivi.

Gastronomski vrhunac Tunaliciousa, Gourmet Stage, priređuje se u Spinnakeru, do otvaranja Miramarea by Fratelli Cerea jedinom porečkom fine dining restoranu. U četvrtak navečer Tunaliciousovu gala večeru  u Spinnakeru pripremio je Stiven Vunić, chef i vlasnik čuvene kvarnerske konobe Zijavica. Večera od pet sljedova imala ja tri vrhunca.

Sandi Paris i Stiven Vunić

Prva dva jela, tartar i confit od tune, bila su vrlo ukusna, premda konvencionalna. Vjerojatno ne postoji restoran u Hrvatskoj koji ne poslužuje tartar od tune, a i confiti su sve češći. U krajnjoj liniji tuna, i plava i žuta i albacore, najkonfitiranija je riba na svijetu.

Poslije konvencionalnog početka slijedio je vatromet koji je opravdao Vunićevu visoku reputaciju. Džem od tune briljantno je, originalno, besprizorni ukusno jelo od samo tri bazična sastojka: pečene paprike punjene džemom od tunine kože i kreme od superslatkog pečenog ljetnog kukuruza.

Radi se o jednom od najboljih Vunićevih jela koja smo probali od 2018. godine kad smo prvi put večerali u Zijavici i o jednom od najuspješnijih sezonskih jela ove godine na cijelom Jadranu.

Četvrti slijed, zamalo klasična musaka s tunom, dosta je unikatan primjer neodoljivog comfort fooda. Umjesto četvrtine musake, koliko smo dobili, mogli bismo pojesti kocku veličine kremšnite i ne bi nam bilo dovoljno.

Tea Vunić pripremila je izvrsni višeteksturalni desert od bresaka i badema, kojim su dominirale kriške bresaka, rezane tanko kao za tradicionalni carpaccio.

Uz Vunićevu smo večeru u Spinnakeru pili niz karakternih Ipšinih vina. Malvazija iz 2019. i ultra intenzivna Malvazija iz magnuma iz 2016. ostavile bi najbolji dojam da prvi put u životu nismo kušali Ipšin Passito, raritetnu prosušenu malvaziju iz 2017. s čak 16,4 posto alkohola i bouquetom punim terpentina, oraha, lješnjaka, suhih smokava i meda. To vino, koje se uglavnom ne može kupiti, zaslužuje tekst za sebe. Najmanje jedan.

Tunaliciousov Gourmet Stage u Spinnakeru protekao je u znaku veoma ozbiljne, dobro promišljene hrane i iznimno karakternih vina.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.