Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Nakon što je izbačen iz Ubera, njegov osnivač Travis Kalanick pokrenuo je mrežu kuhinja za dostavne servise. Taj mu biznis sada propada

travis-kalanick

Osnivač Ubera Travis Kalanick prije šest je godina otišao sa čela vlastite kompanije, pod pritiskom ulagača koji su tvrdili da njegovi privatni skandali i neke poslovne odluke previše ugrožavaju biznis. Nakon toga, Kalanick je pokrenuo startup CloudKitchens, mrežu profesionalnih kuhinja koje vlasnici pravih i virtualnih restorana mogu iznajmljivati za pripremu hrane za dostavu. Kalanick zapravo nije ušao u biznis s hranom, nego s nekretninama. Ideja mu je bila kupovati drugorazredne nekretnine na lošijim lokacijama i dizati im vrijednost pretvarajući ih u kuhinje, jer su dostavni servisi dramatično rasli.

Krenulo je dobro, a posao je eksplodirao kad su se poklopili gotovo besplatan novac i lockdowni. Kalanick je ulagao golem novac u novu opremu i nekretnine (koje je prema analizi CoStara na koju se FT poziva kupovao preko paravan firmi). Vrijeme je bilo idealno za strategije skupog i brzog rasta. Zadnjih godinu dana, međutim, CloudKitchen masovno dijeli otkaze, zatvara kuhinje, više ne kupuje nekretnine i drastično reže troškove.

Prema izvorima na koje se poziva Financial Times, više od pola CloudKitchens kuhinja stoji prazno. Kalanick nije uspio dobiti dovoljno ugovora s velikim fast food lancima na koje je računao. Već su zatvorili neke zgrade koje su kupili, uključujući one u New Yorku. Rast kamatnih stopa u Americi, najveći u zadnjih 20 godina, mnoge je firme koje su rasle na velikoj potrošnji casha natjerao da promijene strategije. CloudKitchens se već na početku novog trenda počeo fokusirati na manje prostore. Njihovi predstavnici tvrde da je značajan faktor u lošim rezultatima bilo neplaćanje najma (oko 20 posto). Sad su u fazi rezanja troškova i smanjenja broja kuhinja i skladišta,. Fokusirat će se na manje pojedinačne restorane umjesto velikih lanaca. I najveće američke firme, od Googlea nadalje, režu troškove zbog rasta kamata. Kalanick ima milijarde dolara i mora ispravno procijeniti koliko novca mu se isplati spržiti na CloudKitchens. 

CloudKitchens je lani refinancirao dug koji je 2021. preuzeo od hedge fonda King Street Capital. Nakon toga ušao je u drugi krug ulaganja od 850 milijuna dolara u kojem je sudjelovao i Microsoft. Novi kredit dale su mu neke od najjačih američkih banaka poput Barclaysa, Goldman Sachsa i JPMorgan Chasea, u opciji koja je za CloudKitchens jeftinija od one s King Street Capital fondom, piše Financial Times. Ta razlika pomogla je u konsolidaciji preostalih dugova u jedan revolving kredit i jedan zajam.

Banke su stale iza Kalanicka u nadi da će sve završiti uspješnim izlaskom na burzu. U CloudKitchens su uselili Starbucks i fast food lanac Chick-fil-A. Prije četiri godine u njih je uložio saudijski državni fond. Ali interes restorana nikad nije bio zadovoljavajuć, posebno među najvećim lancima. Domino’s je nakon testiranja Kalanickovih kuihnja u Las Vegasu odustao od najma. Wendy’s je potpuno odustao od sistema dark kitchena, jer se one obično nalaze na lošim lokacijama i nisu uvijek prilagođene potrebama restorana.

Mali restorani također se pitaju ima li taj sistem smisla. U biznisu dostave, u kojem se mali nepoznati restorani na istim platformama, pred istim korisnicima natječu s najjačim brendovima na svijetu, vidljivost i marketing na društvenim mrežama sve su važniji. Na kraju, za manje restorane financijski nema osobite razlike između korištenja dark kitchena i otvaranja manjeg lokala. Industrija pažljivo prati razvoj situacije s CloudKitchens, jer njihov slučaj mogao biti simptomatičan za cjelokupnu budućnost dostavnog biznisa.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Nakon što je izbačen iz Ubera, njegov osnivač Travis Kalanick pokrenuo je mrežu kuhinja za dostavne servise. Taj mu biznis sada propada

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min