Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Hrana u Puteus Palaceu varira između odlične i amaterske: drugom najboljem bračkom hotelu hitno treba F&B menadžer ili šire kompetentan chef

Puteus Palace u Pučišćima drugi je najbolji hotel na Braču, iza puno luksuznijeg ali ne nužno i šarmantnijeg Lemongardena. Puteus Palace nalazi se u prostoru koji je prvi put izgrađen pradavne 1467. godine. U hotelu se i danas vide banje iz petnaestog stoljeća, sobe su jednostavne ali udobne, da ne bi narušile povijesnu vrijednost kompleksa a atrij je prilično nevjerojatan.

Puteusov otvoreni atrij ograđen je srednje visokim kamenim zidovima. Vrtom dominira kesten koji je navodno stariji od 250 godina, a na gornjem platou atrija nalazi se jedan od najljepših bazena na Jadranu, okružen travnjakom. U otvorenom Puteusovu atriju u pije se jutarnja kava, ruča se i večera. U ponedjeljak navečer vjetar je žestoko hujao i tresao stari kesten i nešto mlađe masline.

Ali, olujna se bura nije uspjela spustiti u kameno dvorište pa su Puteusovi gosti mogli mirno jesti, uz fantastičnu zvučnu kulisu: kraj moćne, ekspresivne, zlosutne bure na otoku, ne želite slušati nikakvu dodatnu glazbu. Jelovnik Puteus Palacea nije loš, premda je konvencionalan: ovaj i onaj carpaccio, ovaj i onaj tartar, par salata, vegetarijanski poke, nešto ribljih jela plus korektna lista steakova. Izvedbe su, međutim, neobično dvojbene.

Salata od hobotnice jedna je od najboljih na cijeloj obali. Ovdje se ne radi o uobičajenoj, pomalo dosadnoj kuhanoj hobotnici pomiješanoj sa sirovim lukom i nešto kapara i maslina. Puteusova salata od hobotnice sastoji se od izvrsnog pečenog hrskavo-mekanog kraka hobotnice posluženog s puno boba, motara i nešto obrađenog, neagresivnog ljubičastog luka.

Nasuprot odličnoj salati od hobotnice, carpaccio od tune doimao se kao da nije vidio Puteusovu kuhinju, nego je izvađen iz nekog veleprodajnog omota zamrznute ribe. Četiri lista bezokusne paprinate tune nemaju veze ni s minimalnim gastronomskim standardima, ali su barem bili jestivi. Slična se dihotomija ponovila i kod glavnog jela. Orada srednje veličine pekla se na otvorenom roštilju u vrtu. Orada je imala optimalan, jasan ali dovoljno diskretan miris dima, savršeno hrskavu kožu i očaravajuće sočno meso. Puteusova orada zaslužila je čistu peticu.

Ali pečeno povrće koje su nam donijeli kao prilog zaslužilo je čistu jedinicu. Kriške patlidžana ostale su sirove što je potpuno nedopustivo, jer patlidžan spada među rijetke vrste mediteranskog povrća, koje se zaista ne mogu jesti sirove. Kriške paprike bile su polupečene, a uistinu ne znamo što su neugledni, bezvezni šampinjoni radili na plati ljetnog pečenog povrća, na kojoj nije bilo ni jedne kriške rajčice, premda smo na vrhuncu sezone rajčica. Tanjur s povrćem izgledao je kao da je netko u mikrovalnoj zagrijao Ledovo ili Lidlovo zamrznuto povrće. Potpuno je nevjerojatno da je jedna te ista kuhinja isporučila izvrsnu oradu i katastrofalno povrće.

Maslinovo ulje i kruh prilično su substandardni, a Puteusov bi chef morao znati da ni jedan ozbiljan restoran ne poslužuje masline bez koštica. Masline bez koštica imaju jednaku gastronomsku vrijednost kao zamrznute jagode. Vinska karta ostavlja mnogo bolji dojam: popili smo dvije čaše Drappiera i dvije butelje Merga Victe. Konobar je srčano pokušavao opravdati potencijalno visoki renome Puteus Palacea.

Restoran u Putes Palaceu može biti jako dobar, a može biti i jako loš. Evidentno je da ni chef ni konobari koliko god se trude ne znaju mnogo o osnovnim procedurama restoranskog posla više kategorije. U restoranu u kojem kilogram ribe, divlje ili uzgojene, košta 85 eura i koji toči vrhunski šampanajc na čaše, gosti naprosto moraju dobiti neki zanimljivi couvert; u restoranu poput Puteusa ne smije se servirati hrana iz studentskih kantina kao naše nesretno pečeno povrće. Najvažnije od svega jest da Puteus Palace ne smije dramatično varirati u kvaliteti kuhanja i sastojaka.

Puteus Palace ima veliki potencijal, ne samo zbog fantastičnog ugođaja i dobrih namjera vlasnika koje poznajemo dosta godina. Ali, Puteus Palaceu treba ozbiljan profesionalni gastronomski pristup, inače će se njegov vizualni i ambijentalni potencijal vrlo brzo kompromitirati lošim ugostiteljstvom.

PUTEUS PALACE

Pučišća, Brač

HRANA 3/5  VINA -4/5  SERVIS 3/5  AMBIJENT (terasa) 5/5

VISA Inspire_logo_web copy

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.