Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Splitski Artičok i ove je sezone u prilično dobroj formi. A cijene su više nego korektne

Splitski bistro Artičok može se pohvaliti s nekoliko dobrih značajki. Meni je donekle originalan i nekonvencionalan , svakako zanimljiviji i manje turistički nego u većini splitskih bistroa i konoba. Chef Stipe Šušnjara zna izvlačiti čiste i ugodne okuse.

Vinska karta sadrži barem desetak vrijednih domaćih vina u različitim žanrovima: od odličnog novog Šemberova Rosea, preko Stinine Vugave, pošipa Nerica i Merga Victa, dubrovačke malvasije Zoro, do Tomčeva Maranya. Uređenje je moderno i energično, a terasa na krovu zgrade iza hotela Bellevue upravo senzacionalna kad zađe sunce. Konobari vrlo dobro poznaju i jelovnik i vinsku kartu.

Naposljetku, tu su i cijene. Split je, ne samo ove sezone, prilično skup grad. Artičok kao jedan do najboljih bistroa u Splitu drži cijene na prilično  prijateljskoj razini. Kasni ručak s dva predjela, dva glavna jela, dvije čaše Šemberova pjenušca, buteljom Nerice i dvije boce vode platili smo oko 120 eura, što je više nego korektno.

Ručak smo počeli s Morem: More su slideri od finih sinjskih uštipaka punjenih skušom dimljenom u restoranu i botargom. Artičok je potpisno jelo bistroa, koje se sastoji od pirea od graška i boba, pečenih artičoka, zrnja graška i boba, fino preprženih krutona i još finije pancete. Artičok je odličan, premda je njegova sezonalnost upitna; artičoke su na izmaku a bob i grašak, koji srećom dobro podnose zamrzavanje davno su prošli.

Rižoto od tine bio je također veoma ukusan i prilično autentičan, dok bi gregada od orade i grdobine bila uspjelija s manje riblje kože ili s drukčije tretiranom kožom. Kuhana riblja koža nužno je ljigava, pa nije osobito jestiva. Kad dobijete obilnu porciju gregade, s otprilike pet manjih filea ribe s kožom, i kad tu kožu skinete, u tanjuru plivaju ostaci ljigave riblje kože. Taj se problem ponavlja u većini hrvatskih restorana. U rustikalnim marsejskim restoranima problem kože u bouillabaisseu rješavaju tako da ribu i rouille serviraju na jednom tanjuru, a juhu u drugom. U modernim provansalskim restoranima u bouillabaisseu serviraju čiste, kompaktne filee bez kože.

Artičokov kruh, kombinacija sourdougha i focaccie, bio je izvrstan. Kvalitetu maslinova ulje koje smo dobili ne možemo procijeniti jer je bilo užeglo, što je i jedina ozbiljna greška koja se dogodila tijekom našeg posjeta Artičoku.

ARTIČOK

Ulica bana Jelačića 3

HRANA -4/5  VINA +3/5  SERVIS -4/5  AMBIJENT 4/5 (interijer) 5/5 terasa na krovu

VISA Inspire_logo_web copy

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.