Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Nova Veraldina malvazija Xtriana iz 2022. izvrsno je gastronomsko vino

Veralda Xtriana 2020 1

U svijetu malvazija često se govori o dvije grupe mladih vina. Prvu, brojniju grupu čine vina koja su jako šarmantna i svježa dok su sasvim mlada. Ali ta vina vrlo brzo gube kiselinu i postaju dosadna i ravna već u kasno ljeto poslije godine berbe.

Drugu grupu čine vina koja iz mjeseca u mjesec rastu, i koja definitivno traju dulje od jedne godine, a kamoli jednog ljeta. U svijetu malvazija često se govori i o gastronomskom potencijalu mladih vina. Brojne mlade malvazije lakopitka su osvježavajuća vina, koja međutim ne obogaćuju ozbiljniju hranu.

Relativno je malo mladih malvazija koje zaista dobro funkcioniraju uz širok spektar jela od riba, rakova i povrća. Veraldina Xtriana iz 2022. spada u elitnu grupu mladih malvazija s duljim rokom trajanja i s relevantnom ulogom u gastronomiji.

Veraldina Xtriana iz 2022. na prvi je pogled tipična malvazija iz zapadne Istre: mineralna, blago slana, aromatična, svježa, puna žutog voća, s nešto  citrusa i jabuka i s ugodnim, blago gorkim završetkom.  Međutim, Xtriana je istodobno iznimno čvrsto strukturirana i neobično intenzivna za mlada vina. Struktura čini Xtrianu podesnom za odležavanje, dok joj intenzitet daje gastronomski značaj. 

Xtrianu iz 2022. možete piti uz čitav niz jela najrazličitijih žanrova: padaju nam napamet školjke na žaru, kao i sirove školjke, carpaccio od riba i rakova  srdele na savor, ali i frigane srdele i inćuni. Xtrianu smo probali uz jodirane, vrlo svježe trilje ali i uz ceviche od velikih kozica. Dobro je podnijela čak i rižoto od lisičarki što nas je iznenadilo, a prilično smo sigurni da bi fino rezala masnoću carbonare.

Gazpacho, parmigiana, pohani cvjetovi tikvica i drugi  klasici kasnog ljeta prirodni su Xtrianini partneri, kao i sushi i oborita riba. Što Xtriani daje intenzitet koji je čini gastronomski versatilnom? Vrhunsko grožde. Otkako se veći dio Veraldinih vinograda nalazi u organskom uzgoju, vina su drastično napredovala. Optimalna zrelost grožda ključ je Xtrianinog usopjeha i životnosti.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Nova Veraldina malvazija Xtriana iz 2022. izvrsno je gastronomsko vino

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min