Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

SLUČAJ LAŽNOG MENIJA U vrlo dobrom restoranu na moru naručili smo tartar biftek s kavijarom i tartufima. Dobili smo tartar  bez kavijara i tartufa

tartar

Recenzentima Kulta Plave Kamenice ovog se tjedna dogodilo nešto dosta nevjerojatno. U jednom, inače veoma dobrom restoranu na Jadranu kojeg nećemo imenovati jer smo u njemu izvrsno jeli još od 2018. godine, naručili smo s redovnog, uredno otisnutog menija, tartar biftek s kavijarom i crnim tartufima.

Razveselila nas je ova luksuzna verzija klasičnog jela: uvijek je dobro kad restoran pokušava obogatiti klasike, a kavijar i tartufi odlično se slažu sa sirovom govedinom (kao i sa sushijem).

Međutim, donijeli su nam tarta  biftek bez kavijara i bez tartufa. Kad smo pitali konobara gdje su kavijar i tartufi, dobili smo posve nevjerojatan odgovor, koji moramo doslovno citirati: “Ma to vam samo tako piše na meniju. Mi to u stvarnosti nemamo.”

Jednako je nevjerojatno da su nam tartar biftek bez kavijara i tartufa  naplatili po cijeni tartar bifteka s kavijarom i tartufima. Ovaj slučaj drastično lažnog menija, koji govori još jednom o urušavanju ugostiteljskih standarda na moru, ukazuje među ostalim na nepostojanje procedure. A bez precizne procedure restorani uopće ne mogu funkcionirati.

Evo što je restoran morao poduzeti. Prvo, ako je taj dan ostao bez tartufa i kavijara restoran je to morao označiti na meniju, ili su to konobari morali reći gostima. Drugo, ako restoran već neko vrijeme nema tartar biftek s kavijarom i tartufima, to se jelo mora maknuti s menija; ono ne smije biti navedeno u meniju.

Treće, konobar ne smije gostu donijeti krivu narudžbu. Četvrto, ako se već dogodilo da je kuhinja isporučila jelo koje sastojcima ne odgovara opisu s menija, konobar se mora ispričati gostu. Peto, restoran ne smije naplatiti jelo bez kavijara i tartufa po cijeni jela s kavijarom i tartufima, jer je to prevara. Žalosno je što osoblje restorana u kojem smo godinama  zaista dobro jeli više ne zna osnovna pravila restoranskog posla.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

SLUČAJ LAŽNOG MENIJA U vrlo dobrom restoranu na moru naručili smo tartar biftek s kavijarom i tartufima. Dobili smo tartar  bez kavijara i tartufa

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min