Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PRAZNICI U RIMU U trećoj najboljoj pizzeriji u Italiji, Seu Pizza Illuminati, pojeli smo fenomenalnu pizzu sa zelenim curryem

Pier Daniele Seu ima 36 godina. Otac mu je sa Sardinije, a majka Rimljanka. Seu kaže da su ga od rane mladosti fascinirale sve radnje povezane s tijestom: od fermentacije preko miješenja tijesta do pečenja.

Seu je tri godine studirao pizzu, pa je zatim radio kao pizzaiolo u više rimskih lokala da bi 2018. sa suprugom Valeriom Zuppardo otvorio Seu Pizza Illuminati, izvrsno dizajnirani restoran u Trastevere, dijelu Rima u kojem se smjenjuju ulični lokali, državne institucije i mirni, pospani stambeni blokovi.

Seu Pizza Illuminati nalazi se u jednom rezidencijalnom bloku, iza zgrade u kojoj je živjela ljubavnica šefa rimske mafije, navodna suotmičarka nestale djevojke Emanuele Orlandi, čija je tragična priča nakon 40 godina ponovno postala globalno poznata zahvaljujući opakom Netflixovu dokumentarcu Vatican Girl.

Na zidu kraj ulaznih vrata u Seu Pizza Iluminati vise brojne plakete i nagrade, poput priznanja za najboljeg talijanskog pizzaiola 2019. i plakete za osmu najbolji pizzeriju na svijetu prema 50 Top Pizza u 2022. U srpnju ove godine Seu Pizza Illuminati zauzeo je treće mjesto na listi 50 najboljih talijanskih pizzerija. Na zidu suprotnom od ulaznih vrata blješti veliki neonski natpis In Pizza We Trust. Šank je prepun skupih destilata, a hladnjaci zaista ozbiljnih vina.

Kompletan proces izrade pizze skriven je iza visokog šanka, preko kojega gosti mogu vidjeti samo glave pizzaiola i vrh peći srebrne boje. Seu Pizza Iluminati ima daleko najkompetentniju i najširu vinsku kartu od svih pizzerija koje smo dosad posjetili: Seuova vinska lista broji najmanje petnaest šampanjaca, petnaestak talijanskih pjenušaca i još stotinjak mirnih suhih i slatkih vina. Luksuzna jaka pića i ekstenzivna vinska karta imaju važan element u Seuovoj ideologiji koja se bazira na pretvaranju jednostavnog jela kao što je pizza u “jedinstveno gastronomsko iskustvo.”

Ta je ideologija Seua navela da na pizzu stavlja krajnje nekonvencionalne sastojke. Seuove su pizze doslovno postmodernističke, o čemu svjedoče pizza Greens Curry sa zelenim curryem ili Valeria in Libano, pizza s kremom od tajinea. U srijedu navečer u Illuminatima smo naručili baš Greens Curry i pizzu Dejavu. Tijesto je bilo očekivano savršeno: prozračno, lagano, perfektno elastično i na najtanjim dijelovima, naglašeno mirisno, s uzornim uzorkom leopardove kože. Seu svoje tijesto definira kao napoletanu s hrskavim elementima romane.

No, nadjevi na pizzi doveli su Seu u sam vrh talijanske i svjetske scene pizzerija. Greens Curry sadrži ugodno ljutu kremu od zelenoh currya, kokosovo mlijeko, fior di latte, puno svježeg korijandera, dosta edamamea, hrskavi posip od kikirikija, jodiranu botargu od cipla i gel od grejpa. Sve ovo zvuči potpuno kaotično, ali Daniele Seu uspio je od sastojaka suprotstavljenih snažnih okusa stvoriti elegantnu, bogatu i impresivnu pizzu koju ćemo pamtiti godinama.

Dejavu je puno suptilnija, sadrži endiviju tek kratko uvelu na tavi i maslinovu ulju, inćune iz sicilijanske Sciacce, talijanske prijestolnice inćuna i konzervirane ribe, masline taggiasche, marinirani bakalar, pinjole, togarashi i prah crnih maslina. Svaki od ovih sastojaka, sam za sebe karakteran i intenzivan, na pizzi je uštiman u fantastičan, gotovo elegantan skladni okus. 

Među originalnije pizze u Illuminatima svakako spadaju Marinara s pečenom lubenicom, gelom od lubenice i kremom od crnog češnjaka, pa Valeria in Lebanon sa slanutkom, tajineom, patlidžanima i kandiranim citrusima, kao i Octopus and Potato, s krumpirima u zelenom umaku, aiolijem, carpacciom od hobotnice i purpurnim bosiljkom. Sve se te pizze na meniju nalaze pod egidom Seu Experience i koštaju između 15 i 20 eura.

Klasične pizze poput Marinare i Margherite, u trećoj najboljoj pizzeriji u Italiji i osmoj na svijetu koštaju između osam i deset eura. Na meniju je i nekoliko jednostavnih predjela poput supplija, parmigiane i špageta s gamberima i limunom. Uz odlične pizze na Seuvoj ugodnoj terasi popili smo butelju izvanrednog blanc de noirs pjenušca iz Franciacorte, biodimičke vinarije Majolini. Večeru u Seu Pizza Illuminatima platili smo 101 euro, s tim da je 59 otišlo na pjenušac. 

SEU PIZZA ILLUMINATI 

Via Angelo Bargoni 10-18, Rim

PIZZA 5/5 VINA 4/5 AMBIJENT 4/5 SERVIS 3/5

VISA Inspire_logo_web copy

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.