Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Madirazzin Pošip Garbinada iz 2022. godine odlično ujedinjuje zrelost i svježinu

madirazza-garbinada

Otkako je Nerica prije šest ili sedam godina restilizirala i zapravo dubinski redefinirala pošip, najpopularnije dalmatinsko bijelo vino razvilo se u više smjerova.

Što je korčulanska Nerica sredinom prošlog desetljeća učinila s pošipom? Pustila je na tržište najsvježiji pošip koji smo dotad probali, dobila Decanterovo zlato i dugoročno osigurala da se njeno osnovno vino prodaje skoro jednakim tempom kao Kozlovićeva bazična Malvazija.

Zatim je niz vinarija koje nisu s Korčule, od sjeverne Dalmacije preko Brača i Hvara do Pelješca, počelo eksperimentirati s različitim stilizacijama pošipa. Među najuspješnijima je svakako kuća Madirazza iz Potomja, o čemu svjedoči i njihov odlični Pošip Garbinada iz 2022. godine.

Lanjska Garbinada upravo optimalno ujedinjuje voćnu zrelost klasičnih južnih bijelih vina sa svježinom suvremenih internacionalnih vina. Garbinada je na nosu cvjetno herbalno voćna, s puno citrusa, smokvinog lista, kadulje i sušene kore naranči i limuna.

Okus je svjež i pun voća, s naglašenom mineralnošću i i neobičnom kremasto hrskavom teksturom. Nova Madirazzina Garbinada izvrsno se pije  uz puno različitih jela pa se brzo uvrstila među najpopularnija vina u velikim zagrebačkim restoranima El Toro i Maredo; u El Toru Garbinadu pijemo uz calderatu (španjolski “brudet”), aromatičnu hobotnicu ali i uz sushi.

U Madirazzinoj smo vinariji Garbinadu degustirali uz buzaru od neretvanskih gambora, dok se oborita riba, škampi i jastozi podrazumijevaju.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Madirazzin Pošip Garbinada iz 2022. godine odlično ujedinjuje zrelost i svježinu

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min