Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Najbolji pomfrit u Hrvatskoj? U Villi Nai krumpiriće prže u svom šampionskom ekstradjevičanskom ulju

Villa Nai, spektakularni hotel na Dugom otoku ima dva moćna gastronomska aduta. Jedan su briljantni sastojci: cijele bojne živih jastoga, flote oboritih riba, kao i voće i povrće iz vlastitog vrta. Drugi je chef Yann Berger, francuski kuhar  koji je neko vrijeme radio (ne stažirao) kod genijalnog Michela Brasa.

No, Villa Nai može vas iznenaditi i puno skromnijim i manje elaboriranim jelima nego što su grilano jastozi s umakom vierge, ili sorbeto od smokvina lista s chutneyem od svježih smokava. Nas je prije dva tjedna impresionirao obični pomfrit. Vjerojatno najbolji u Hrvatskoj. Zašti najbolji? Zato što savršeno hrskavi krumpirići rezani nešto deblje od šibicam imaju nevjerojatno dubok, slatko bademasto pikantan okus, koji se zaista ne može usporedivati ni s jednkm  drugim pomfritom koji smo probali u Hrvatskoj.

Villa Nai, naime, svoj pomfrit od domaćeg krumpira prži u ekstradjevičanskom maslinovu ulju Nai 3.3, dobitniku niza zlatnih medalja na važnim svjetskim maslinarskom natjecanjima. E sada, skoro svaki profesionalni kuhar reći će vam da je besmisleno pržiti krumpiriće u ekstradjevičanskom maslinovu ulju, jer ulje na visokim temperaturama gubi svoje aromatske komponente. To je, naravno, točno. Ali, dosta okusa ostaje i taj se okus prenosi na potpuno nevjerojatni pomfrit koji naprosto nismo uspjeli prestati jesti.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Najbolji pomfrit u Hrvatskoj? U Villi Nai krumpiriće prže u svom šampionskom ekstradjevičanskom ulju

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min