Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

KAPITULACIJA Gordon Ramsay je lansirao liniju gotovih smrznutih jela

Najslavniji kuhar na svijetu, chef sa zasluženim nizom od 22 Michelinove zvjezdice uključujući tri koje je svojedobno imao u Londonskom Claridge’su, konsternirao je javnost svojim novim poslovnim projektom. Nakon višegodišnje serije televizijskih hitova, talijanskog vina i gina, Gordon Ramsay lansirao je liniju gotovih smrznutih jela.

Brend By Chef Ramsay obuhvaća osam različitih jela koja će se prodavati samo u Walmartu. Među njima su pečena govedina s krumpirom, lazanje i gulaš.  Za brže opcije napravio je piletinu s limunom i kaparima i prilog od pečenog krumpira i brokule i piletinu u lisnatom tijestu. Tu su i neizbježni Fish&Chips i vegetarijanska jela – rižoto od gljiva i makaroni sa sirom i mrvicama kukuruznog kruha. Ramsay kaže da je ushićen novim projektom, ali publika nije. Svaki put kad veliki slavni chef završi kao ime na kocki za juhu ili jelu za mikrovalnu, ozbiljna gastronomija doživi manji poraz a chef riskira status. Zna to i Ramsay, pa je ipak odlučio potpisati smrznuta jela, formu zbog koje je ugostiteljima vadio dušu u svojim serijalima. No, to je bilo onda a sada je Gordon Ramsay mogul.

U njegovoj poslovnoj mreži je sve od menija s bretonskim jastogom i sto godina odležanim balsamicom do fast fooda na Times Squareu i sada, evo, smrznute hrane. Takav raspon nema pretjerane veze s ozbiljnom gastronomijom, ali Ramsayev biznis lani je prema Forbesovo procjeni vrijedio 220 milijuna dolara. Tržište smrznute hrane stabilno raste, posebno u Americi gdje nosi 55 milijardi dolara godišnje, vjerojatno je zato Walmart dobio ekskluzivu. Na kraju ostaje pitanje gdje je granica iza koje chef prestaje biti chef i postaje samo biznismen. Za odgovor guglajte, recimo, Marco Pierre White+Knorr.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

KAPITULACIJA Gordon Ramsay je lansirao liniju gotovih smrznutih jela

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min