Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Potražnja za vinom pada zbog inflacije. EU je upravo odobrila nastavak destilacije viškova

vinarija-tankovi

Nakon nekoliko mjeseci čekanja europski su vinari dobili obavijest Europske komisije da im je odobren dodatni novac za preradu viška vina u čisti alkohol. Program destilacije pokrenut je u pandemiji kad je prodaja vina onemogućena zbog lockdowna, a zbog svega što se događalo kasnije pokazalo da će se EU ipak morati uništiti više vina nego što se mislilo, jer potražnja pada. Čisti alkohol vinari mogu prodavati kozmetičkoj industriji, proizvođačima dezinficijensa i slično.  

Europska komisija u petak je svim članicama potvrdila kompenzacije za uništavanje viška crnih i rose vina koja vinari nisu uspjeli prodati. Iako više nema pandemije, krizna destilacija moći će se do daljnjeg koristiti za eliminiranje viškova. Članice moraju odrediti regije i vina u kojima su nastali najveći viškovi zbog neravnoteže ponude i potražnje.

No, alkohol koji se dobije kriznom destilacijom moći će se prodavati samo izvan prehrambene industrije,  kako bi se izbjegle nove neravnoteže i nelojalna konkurencija. “Ova mjera privremena i  nužna da bi se izbjeglo da neprodana vina opterete unutarnje tržište i vinarima oslobodi skladišni prostor za nove berbe,” poručili su iz Europske komisije. Iako se činilo da je pandemija povećala interes publike za vino, brojke pokazuju da je ukupna potražnja pala, u zadnje vrijeme ponajviše zbog pada kupovne moći. Posebno teško prolaze crna i rose vina.

Osim lockdowna, vinske podrume je  u nekim članicama EU prepunila vrlo obilna lanjska berba koja je srušila veleprodajne cijene, a onda je došla i inflacija koja je smanjila potrošnju. Prema podacima Europske komisije, potrošnja vina iz prošlih berbi pala je 7 posto u Italiji, 10 posto u Španjolskoj, 15 posto u Francuskoj, 22 posto u Njemačkoj i čak 34 posto u Portugalu.  

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Potražnja za vinom pada zbog inflacije. EU je upravo odobrila nastavak destilacije viškova

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min