Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Johnson je opravdao status izvrsnog minimalističkog ribljeg restorana

r-johnson

Termin Low intervention često se koristi u proizvodnji prirodnih vina i označava činjenicu da je vino nastalo uz minimalnu intervenciju vinara i kao takvo odražava prirodnu kvalitetu vinograda i grožđa. Isti termin mogao bi se koristiti u kuhinji, kada govorimo i vrhunskim namirnicama kojima ne treba velika intervencija chefa da bi pokazale svoju raskoš.

Jedan od rijetkih restorana u kojima se zapravo ne kuha puno i gdje ni ne želite da se kuha puno jest Johnson u Mošćeničkoj dragi. Johnson bi na svoja vrata slobodno mogao staviti natpis  Low intervention. Johnson je prvorazredna gastrononska institucija među jednostavnim ribljihm restoranima kakvih je na našoj obali još uvijek premalo i koju bi svaki ljubitelj ribe i rakova trebao barem jednom posjetiti.

U Johnsonu je vrijeme stalo, što nije nužno loše. U Johnsonu nema puno biranja, nude samo najsvježije što se može nabaviti, pa smo se s konobarom na ugodnoj Johnsonovoj terasi lako dogovorili oko ručka. Predjela su bila fenomenalna, ponajprije hobotnica na salatu. Carpaccio od orade tehnički je primjer kako bi riblji carpaccio trebao izgledati. Fine sobne temperature, delikatne teksture, serviran s tek par kapljica maslinova ulja. Sirovi repovi škampa dovoljno su moćni i sočni da im ne treba apsolutno nikakav dodatak, su inćuni klasično dobri. Prava genijalnost stigla je nakon predjela.

Rižoto od škampa, za koji vrijedi napraviti i puno veći put do Johnsona od našeg. Rižoto od škampa u Johnsonu se čeka dobrih 25 ili 30 minuta. Rižoto uvijek treba čekati. Ovdje također na svu sreću znaju sve procedure u kuhanju rižota. Rižoto kuhan s temeljcem od iskuhanih oklopa škampa bio je delikatan i bogat, pun intenzivnih okusa škampa i slatkog mesa repova škampa. Predlažemo svim bistroima i ugostiteljima koji uistinu žele raditi dobre riblje rižote da probaju Johnsonov.

Zatim smo dobili možda i najbolji komad ribe ove godine, posve svježeg kovača, kuhanog u sekundu precizno tako da je meso zadržalo potrebnu čvrstoću i sočnost i ništa mu nije trebalo dodati osim par kapi istarskog maslinovog ulja Mate. Uz kovača smo dobili i sasvim solidnu blitvu i zelenu salatu.

Vinska lista je nešto modernija, što toplo pozdravljamo. Iako smo htjeli uzeti vina austrijske vinarije Gut Oggau kojih nažalost nije bilo, Fonova malvazija bila je i više nego dobra alternativa. Dva predjela, porciju rižota sa škampima, kovača s blitvom i salatom, buteljku Fonove malvazije i dvije čaše Tomčeva Milleniuma platili smo 180 eura što je jedna od najboljih vrijednosti za novac na koje smo naišli ove godine. 

JOHNSON

Mošćenička Draga

HRANA +4  VINA 4  SERVIS +4  AMBIJENT 4 

VISA Inspire_logo_web copy
aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Johnson je opravdao status izvrsnog minimalističkog ribljeg restorana

by Luka Peranić time to read: 2 min