Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Umro je grof Alexandre de Lur Saluces, posljednji privatni vlasnik Château d’Yquema, legenda Sauternesa

U Francuskoj je 24. srpnja u 89. godini preminuo grof Alexandre de Lur Saluces. De Lur Saluces bio je mitska figura u Sauternesu, 36 godina na čelu Château d’Yquema i posljednji privatni vlasnik te vinarije prije nego je ušla u luksuzni konglomerat LVMH.  

De Lur Saluce svoje je naslijeđe gradio 55 godina, prije svega u Château d’Yquemu, ali također i u obiteljskoj vinariji Château de Fargues u Sauternesu. Njegovi obiteljski korijeni u Sauternesu sežu pola tisućljeća u prošlost, sve do kasnog 15. sstoljeća. Njegov ujak, markiz Bertrand de Lur Saluces, jedan od zaslužnih za utemeljenje apelacije Sauternes, kupio je Château d’Yquem nakon Prvog svjetskog rata. Godine 1966. Bertrand je odredio Alexandrea da mu pomogne u upravljanju vinarijom. Alexandre je službeno preuzeo vinariju nakon Bertrandove smrti dvije godine kasnije. Yquemovo vlasništvo podijeljeno je između raznih članova obitelji.

Od 1968. do 2004., Alexandre je Chateau d’Yquem pretvorio u instituciju i sinonim za superiornu kvalitetu. Bio je toliko karizmatičan da je imao sljedbu, a cijene Chateau d’Yquema na sekundarnom tržištu postizale su nestvarne cijene.  

Njegova karijera u Chateau d’Yquemu počela je s puno problema, groznim vremenskim uvjetima, deklasifikacijom triju berbi 1972, 1974. i 1992, ali De Lur Saluces nikad nije bio spreman ni najmanji kompromis u kvaliteti. Yquem je zbog toga jedno od najtraženijih kolekcionarskih vina na svijetu.  

Jedan od velikih De Lur Salucesovih doprinosa Sauternesu i francuskoj vinskoj industriji bilo je njegovo razumijevanje važnost komunikacije. Vinarija je uvijek bila otvorena posjetiteljima, a gosti bi često mogli razgovarati i sa samim grofom, uvijek odjevenim besprijekorno, s kačketom, kariranim sakoom i ulaštenim cipelama. Jedino kad je De Lur Saluces zaboravljao manire bilo je kad bi sojetio da je ugrožen Yquemov biznis i prestiž. Vodio je dosta gadnu bitku protiv prodaje Chateau d’Yquema LVMH-u. Konglomerat je kupio 55 posto vinarije od De Lur Salucesovog rođaka za 101 milijun dolara.

Više od dvije godine Alexandre je pravnim i medijskim manevrima držao LVMH na distanci, povremeno im i fizički blokirajući pristup vinariji nakon akvizicije. Dogovor su postigli 19. travnja 1999. Vlasnik LVMH.a Bernard Arnault odletio je iz Pariza u Bordeaux i sastao se s De Lur Salucesom u Yquemu. Grof je otvorio bocu Yquema iz 1899. “Upoznao sam u grofu Alexandreu de Lur Salucesu osobu koja je potpuno otvorena, ali i strastvena i profinjena,” rekao je Arnault za Wine Spectator ubrzo nakon sastanka, “Odajem mu poštovanje što je ovo vino doveo do ove razine.”

Arnault je osobno obećao grofu da će očuvati standarde kvalitete i tradiciju Chateau d’Yquema i imenovao ga izvršnim direktorom imanja. Alexandre de Lur Saluces ostao je na toj poziciji do mirovine 2004. godine. 

Budući da nije bio spreman potpuno se povući, posvetio se Château de Farguesu, gdje je radio sa sinom Philippeom. Ostao je aktivan do samog kraja.  

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Umro je grof Alexandre de Lur Saluces, posljednji privatni vlasnik Château d’Yquema, legenda Sauternesa

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min