Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Pred riječkim taiyaki barom The Que stvaraju se redovi. Prodaju sladoled u toplim japanskim vaflima u obliku pagara

U Rijeci je danas bilo pakleno vruće, pa smo nakon cijelog dana lagane hrane ipak trebali dozu slatkog. The Que je otvorio nedavno, početkom mjeseca u samom centru, na mjestu jednog od prvih lokala riječkog Surf’n’Fries, danas globalno poznate franšize.

The Que je zapravo novitet za Rijeku, specijaliziran za taiyaki. Taiyaki je vrsta japanskog vafla koji je ime dobio po obliku ribe, pagara, koji se na japanskom zove tai. Taiyaki popularni street food format,  najčešće se puni slatkom pastom od azuki graha, slastičarskom kremom, kremom od sira, čokolade ili slatkog krumpira. Postoje i slane verzije. Taiyaki nije tradicionalni street food, nastao je početkom 21. stoljeća, kad je zbog loše prodaje vlasnik dućana jednostavno preoblikovati svoje vafle u oblik pagara.   Riječki The Que prodaje taiyaki  sa sladoledom, od matche i vanilije, s raznim preljevima od karamele do nutelle.

Odabrali vaniliju s karamelom. Na prvu sladoled izgleda neobično primamljivo  serviran u vaflu oblika ribe. Ipak, riječ je o prosječnom sladoledu kojeg izvlači samo ugodna toplina vafla u kojem dolazi. Kombinacija toplog vafla i hladnog, ne preslatkog sladoleda od vanilije zajedno s preljevom od karamele i keksa je pravi comfort food. Zasad The Que nažalost nema posebno zanimljivih okusa koji bi pratili otkačenu povijest ove slastice.

Ostatak ponude je zapravo sasvim solidan. Naručili smo kolače punjene čokoladom od istog tijesta i kombuchu koju rade na licu mjesta. Jedan sladoled, šest malih kolačića i jednu kombuchu platili smo 9 eura, kad smo se napokon uspjeli doći na red koji se konstantno stvara ispred dućana. 

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Pred riječkim taiyaki barom The Que stvaraju se redovi. Prodaju sladoled u toplim japanskim vaflima u obliku pagara

by Luka Peranić time to read: 1 min