Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

NAJVEĆI PROJEKT U KARIJERI Mauro Colagreco u rujnu otvara tri restorana u Londonu. Kako će svoje radikalni pristup prirodi prenijeti u grad?

colagreco

Veliki argentinsko-francuski chef Mauro Colagreco najavio je svoj najveći projekt u karijeri. Chef Mirazura u Londonu će krajem rujna otvoriti ne jedan, već tri restorana odjednom- Riječ je o restoranima koji će raditi u luksuznim hotelima Raffles.

U povijesnoj zgradi Old War Office bit će njegov signature restoran Mauro Colagreco, u bivšoj knjižnici u Saisonu će biti mediteranski restoran, a treći restoran bit će Mauro’s Table za chefove kreativne menije.  Colagreco je za Fine Dining Lovers rekao da London i francuska rivijera imaju snažnu i dugu vezu na kojoj temelji svoj londonski koncept koji opisuje ovako: “To je kulinarski pristup koji kombinira prirodu, lokalnu biološku raznolikost i britansku kulturu u korist održive gastronomije. Puno smo radili na povijesti povrća u regiji i na vezi njihovih priča s britanskom poviješću.

Naši gosti moći će kušati mnoge proizvode,  uz objašnjenja i priče koje će im otkriti dublju priču o prirodi i lokalnom ekosustsavu Velike Britanije.” Tako će, primjerice, meni The Knotted Garden biti posvećen britanskim vrstama voća i povrća, točno njih 70, u raznim formama od tapasa do malih deserata.  S obzirom da je sav Colagrecov rad radikalno utemeljen u prirodi (u Mirazuru gotovo sve namirnice dolaze iz njegovih biodinamičkih vrtova kraj restorana), chef kaže da mu je prvo pitanje kad su ga pozvali u London bilo kako da u takav grad, na tako urbaniziranu restoransku scenu, dovede čistu prirodu i lokalnost? 

“Puno smo radili s lokalnim farmerima i proizvođača iz okolice Londona. Svaki dan će nam dostavljati najsvježije lokalne namirnice. Surađujemo među ostalima s Crate to Plate, londonskom inicijativom za mikrofarme od koje ćemo nabavljati salate, i sa škotskim Stoddard’som do kojega ćemo nabavljati meso. Kopriva će nam stizati s Aweside farme u West Sussexu.” 

Tri londonska restorana će tako biti proširenje Colagrecova životnog rada na očuvanju i obnovi prirodne ranzolikosti. Većina hrane, kaže chef, dolazi od relativno malog broja biljaka i životinja. Od oko 400 tisuća biljnih vrsta na planeti, dvije trećine su jestive, a cijelo čovječanstvo ih konzumira samo 200. Četiri ratarske kulture: pšenica, riža, kukuruz i krumpir, čine više od 60 posto svjetskog unosa energije iz hrane. “Zaista želim rehabilitirati biljne vrste koje smo zaboravili ili ih još ne poznajemo dovoljno.”

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

NAJVEĆI PROJEKT U KARIJERI Mauro Colagreco u rujnu otvara tri restorana u Londonu. Kako će svoje radikalni pristup prirodi prenijeti u grad?

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min