Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Heineken je napustio Rusiju. Prodali su biznis za jedan euro

heineken

Drugi najveći svjetski pivar Heineken naustio je Rusiju. Cjelokupni svoj biznis u toj zemlji prodao je za jedan euro, javlja Reuters. Kupac je ruska grupa Arnest. Heineken je objavio da je transakcija dobila sva potrebna odobrenja i da će im izazvati goleme gubitke, trenutno ih procjenjuju na 300 milijuna eura.

Heineken je odlazak iz Rusije najavio još u ožujku 2022. neposredno nakon početka ruske invazije na Ukrajinu. U priopćenju su rekli da je proces trajao dulje nego što su očekivali.   “Nedavni razvoj događaja donosi značajne izazove za velike proizvodne tvrtke koje napuštaju Rusiju”, izjavio je izvršni direktor Dolf van den Brink.

Mnoge multinacionalne kompanije počele su napuštati Rusiju nakon uvođenja sankcija, a nedavni val zapljena imovine i biznisa pokrenut Putinovim dekretom dodatno je zakomplicirao situaciju. Izići iz Rusije sve je skuplje i nepovoljnije, jer Putinova vlast ih ucjenjuje i maksimalno ruši cijene imovine. Nakon što je Putin zaplijenio svu imovinu i biznis ruskih podružnica Danonea i Carslberga, mnoge kompanije sada još više taktiziraju u planovima o napuštanju Rusije. Idući veliki izlazak koji se očekuje je onaj Anheuser-Busch InBeva, najvećeg svjetskog pivara koji planira izići zajedno s turskim Efesom.  

Na pitanje jesu li iskustva Danonea i Carlsberga ubrzala Heinekenovu odluku da proda biznis po bilo koju cijenu, Van den Brink je rekao odgovorio: “To nas je još više zabrinulo, ali nije nam zbog toga prodaja bila hitna. Pokazalo se da postoji stvarni rizik od nacionalizacije i sve što smo mogli učiniti je da po svaku cijenu preuzmemo sudbinu u svoje ruke.”

Direktor Heinekena nije htio precizirati zbog čega se njihova potraga za ruskim kupcem odužila, rekao je samo da je proces bio vrlo složen.”Sretni smo što smo pronašli odgovarajućeg kupca, što se ovaj proces privodi kraju i što možemo napustiti Rusiju”, zaključio je.

Heineken je u Rusiji imao sedam pivovara i 1800 zaposlenika, kojima je posao zajamčen iduće tri godine.  Lani su likvidirali svoj brend u Rusiji, a proizvodnju Amstela trebali bi ukinuti za šest mjeseci. U ugovoru o prodaji nema opcije da Heineken ponovno kupi svoj biznis u Rusiji. Novi vlasnik ruskog Heinekena, Arnest Grupa, najveći je ruski proizvođač aerosola i distributer kozmetike i sredstava za čišćenje.  Heineken naglašava da unatoč trenutnom gubitku njihov izlazak iz Rusije neće imati bitan utjecaj na njihove godišnje financijske rezultate.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Heineken je napustio Rusiju. Prodali su biznis za jedan euro

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min