Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Rooftop 215 u prostorijama stare Baschiere, peče posve prosječne pizze i goste primarno privlači biljarom 

Prije otprilike petnaestak godina, dok smo još išli u osnovnu školu, s društvom smo često igrali biljar u podrumu lokalnog kafića. Već tad se osjetilo da trend masovnog igranja biljara prolazi i da se može igrati još samo u rubnim kafićima, s groznim pićima i još groznijom atmosferom.

Daleko je to od popularnosti biljara u kafićima krajem osamdesetih o kojem često pričaju oni nešto stariji od mene. Pa više ne znam skoro nijedno mjesto gdje se u Rijeci može igrati biljar. Razlozi su naravno očiti: kafići su postali manji, stolovi za biljar su veliki i zauzimaju enormno puno prostora, a i pravi stolovi nisu jeftini, što znam iz prve ruke.

Pa ipak, Rooftop pizzerija odlučila je svoje goste privući upravo biljarom i usput pizzom, ako netko baš mora nešto pojesti. Ni u Zagrebu biljar nije osobito popularan. Pregledom na Googleu, može se pronaći možda tri ili četiri legitimna mjesta u kojima se može igrati. Rooftop ima sedam, osam stolova, amaterskom procjenom vrlo dobre kvalitete, za koje sigurno bilo lijepo doći s društvom iz osnovne i odigrati koju nostalgičnu partiju.

Ono što nije baš dobro u ovom lokalu jest pizza. Na valu popularnosti napoletana i Rooftop je odlučio peći  upravo napoletane, canotto stila, visokog ruba i tanke sredine. No, u Rooftopu uopće ne shvaćaju što bi napoletana trebala biti. Hvale se izvornim talijanskim sastojcima poput San Marzano rajčica i fior di latte, ali radi se o samo jednoj strani jednadžbe. Sastojci na Rooftopovim pizzama su korektni i svakako su najbolji dio doživljaja, ali tijesto i pečenje pizze jednostavno nisu dobri. Napoletanu karakteriziraju lagano, prozračno i pomalo vlažno tijesto elastične teksture i poželjno rubovi s uzorkom leoparda. U Rooftopovoj klasičnoj Margheriti nijedan kriterij nije zadovoljen.

Tijesto je pregusto, preteško za nešto što bi trebala biti napoletana, presvijetli rubovi očigledno nisu došli u dovoljan doticaj s vatrom. Pizza je prilično dosadna i beskarakterna u odnosu na konkurenciju zagrebačke žive scena pizzerija. U Rooftopu slobodno odigrajte partiju biljara, a pizzu, puno bolju, možete pojesti negdje drugdje. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.