Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Reklama za beljsku Vrhunsku graševinu najpametniji je televizijski spot u novijoj povijesti hrvatske vinske video promocije

Hrvatska vinska industrija nikad nije imala sreće s televizijom. Još u osamdesetim godinama televizijske reklame za hrvatska vina svodile su se gotovo isključivo na zazivanje ruralnih ambijenata, kao u spotu za vrlo dobri Vinoplodov crveni Babić, gdje klapa pjeva Škrta zemlja čuva svoje blago…

Takva vrsta promocije nije mogla mobilizirati valjda ni jednog potrošača mlađeg od 40 godina: u osamdesetim su se godinama prošlog stoljeća Zagreb, Split i Rijeka tresli od rock and rolla a ne od klapskog pjevanja. U neovisnoj se Hrvatskoj gotovo ništa nije promijenilo kad je riječ o televizijskoj vinskoj promociji. Dapače, stvari su postale gore. Prije nekih šest ili sedam godina velika vinarija Kutjevo zabila je nož u leđa kutjevačkoj graševini, reklamirajući je kao piće za gemište. Imidž i cijena graševine do danas se nisu oporavili od te suicidalne akrobacije. Zašto bi, pobogu, bilo tko plaćao višu cijenu za vino za gemište?

Uoči pandemije Belje je realiziralo ozbiljniju TV kampanju, s reljefnim, toplim imidž spotovima o vinogradarstvu u Baranji koju su potpisivale producentice kasnije opravdano cijenjene serije Dulum zemlje. Ovog je ljeta Belje otišlo korak dalje. Njihova TV kampanja za Vrhunsku graševinu najinteligentnija je televizijska promotivna akcija za bilo koje hrvatsko vino unatrag više desetljeća. Zbog tri razloga.

Prvo, kampanja je bila zaista iznimno vidljiva, s ambicioznim i preciznim media planom. U prvoj polovici kolovoza reklamu za Vrhunsku graševinu niste mogli izbjeći ni na hrvatskim televizijama, kao ni na specijaliziranim programima poput 24Kitchen. Drugo, kampanja je vrlo precizna. Slogan Vrhunska, do zadnje kapi, afirmira kvalitetu vina kao njegovu glavnu vrijednost.

Umjesto dosadnih lifestyle kampanja kakve su u Hrvatskoj tipične za prehrambenu i vinsku industriju, ova se kampanja fokusirala na kvalitetu samog proizvoda i utoliko zaista predstavlja inovaciju. Belje naprosto kaže da ima vrhunsko vino, i da to vino treba piti do zadnje kapi kao vino a ne kao neki povod za druženje u idiličnoj prirodi, ili ne daj Bože kao piće koje se s nečim miješa. Beljsku Vrhunsku graševinu treba piti do zadnje kapi i u njoj treba uživati do zadnje kapi. Ova gola, precizna poruka, strateško je osvježenje za televizijske reklame o vinu.

Spot za Vrhunsku graševinu izradio je osječki Mit Dizajn Studio što je još jedna dobra vijest. Nadamo se da slavonske i baranjske firme više neće morati tako često naručivati propagandne kampanje u Zagrebu, kao što su to dosad uglavnom činile. I treće, beljska Vrhunska graševina iz 2022. zaista je odlično vino. Ona je jedno od najboljih hrvatskih bijelih vina u rangu cijena do 20 eura. A u stvarnosti košta nekih sedam eura ili neznatno manje.

Ovdje još jednom želimo podsjetiti da je ista takva, beljska Vrhunska graševina iz pradavne berbe 2006. ove godine osvojila zlatne medalje na Decanterovim Svjetskim nagradama i na International Wine Challengeu, dakle na dva najvažnija svjetska vinska natjecanja.

E sada, ako vino koje bazično košta sedam eura poslije 17 godina osvaja zlatne medalje na tako utjecajnim ocjenjivanjima, jasno je o kakvom se zapravo vinu radi.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Reklama za beljsku Vrhunsku graševinu najpametniji je televizijski spot u novijoj povijesti hrvatske vinske video promocije

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min