Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

TURISTIČKI DEBAKL U KOLOVOZU Skoro sve turističke županije su u minusu

Jučer smo objavili da je do 20. kolovoza Istra zabilježila dva posto noćenja manje nego u kolovozu 2022. Danas je Jutarnji list objavio da skoro cijeli Jadran u kolovozu bilježi lošije rezultate nego lani.

Kvarner zaostaje za tri posto, Splitsko-dalmatinska županija također za tri posto, a Dubrovačko-neretvanska, usprkos punoj obnovi avionskog prometa i Pelješkom mostu, evidentirala je dva posto lošije rezultate nego lani. Hrvatska turistička zajednica još ne želi komentirati ove podatke, no jasno je da se radi o debaklu.

Kolovoz 2023. godine, sudimo li po trendovima i indeksima, najgori je kolovoz u zadnjih sedam godina hrvatskog turizma ne računajući prvu pandemijski godinu. Izgovarati se da broj noćenja nije bitan nego da je bitna kvaliteta gostiju, opasna je demagogija. Biznis koji ne bilježi rast naprosto nije dobar biznis, niti Hrvatska privlači puno gostiju visoke kupovne moći, jer ih nema čime privući. Gosti visoke kupovne moći žele spavati u Four Seasonsu ili Peninsuli, a ne u apartmanima koji podsjećaju na prigradska naselja velikih gradova.

Hrvatska je naprosto postala preskupa za svoju turističku ponudu. Sama činjenica da je Italija značajno skuplja nije utjeha ni izgovor. Talijanskom turizmu ovoga ljeta ionako ide bitno gore nego hrvatskom. Pouka ovogodišnjeg kolovoškog turističkog debakla sasvim je jasna: snizite cijene i podignite kvalitetu !

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

TURISTIČKI DEBAKL U KOLOVOZU Skoro sve turističke županije su u minusu

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min