Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

SVJETSKA PREMIJERA Nova Punta Greca iz 2020. godine, na kojoj je surađivao Milan Budinski, s lakoćom je potvrdila status najboljeg hrvatskog merlota

Punta Greca mali je rt na jugu Istre, na kojem se nalazi vinograd merlota sa svih strana okružen morem. Riječ je o najjužnijem komercijalnom vinogradu u Istri. Punta Greca, elitna etiketa vodnjanske vinarije Medea, već godinama drži status najtraženijeg i najcjenjenijeg hrvatskog merlota.

Milan Budinski najtraženiji je hrvatski enolog. Gospodin Budinski dugo je vodio vinski program porečke Agrolagune. Po odlasku iz Agrolagune, Budinski je žestoko protresao nacionalnu vinsku scenu svojom malvazijom Omo, ali i vinima koja potpisuje i supotpisuje kao konzultant: Budinski među ostalim radi za Erdoro, Bastiàn, Škegru, Veraldu, Kadum i 365. Prije nekoliko godina Budinski je počeo surađivati s Medeom.

Fokus suradnje baš je Punta Greca, odlično vino koje Medeini vlasnici i menadžeri žele dodatno unaprijediti. Budinski se u projektu Punta Greca bavi radom u vinogradu, kao i radom u podrumu. Berba 2020. prva je Punta Greca u čijoj je proizvodnji sudjelovao i Milan Budinski.

Vino je briljantno, definitivno vrijedi više od 95 bodova. Punta Greca iz 2020. godine snažno je koncentrirano, visoko alkoholno vino, s jakim aromama šljiva, Luxardo višanja, tamne čokolade s najmanje 70 posto vrlo dobrog kakaa, blagim dodirom dima i nijansama mesnog ekstrakta. Vino je na nepcu linearno s dugim okusom, naglašeno sočno, diskretno balzamično i zahtijeva ozbiljnu hranu.

Punta Greca iz 2020. od svojih se prethodnica razlikuje po svježini i vibrantnosti. Kad smo recenzirali jednu stariju Punta Grecu napisali smo da svježina ne mora biti univerzalni kriterij u ocjenjivanju: Robert Parker jako je volio gusta crna vina s niskom kiselinom. Današnja profesionalna vinska zajednica i današnje tržište preferiraju crna vina s naglašenijom svježinom.

Nova Punta Greca zaista jest mnogo svježija od svojih prethodnica, ali nije izgubila ništa na gustoći, ekstraktnosti i onom specifičnom osjećaju koji ostavljaju prava, velika, masivna crna vina. Punta Greca iz 2020. prodat će se prije nego što dođe u trgovine. Ovo je, nažalost, doslovno. Prije otprilike godinu dana u zagrebačkom Cheese Baru popili smo par zadnjih čaša iz zadnje butelje prethodne berbe Punta Grece, koja se mogla naći u najpopularnijem zagrebačkom vinskom baru.

Budući da se Punta Greca ne može požuriti, tržište je prilično dugo čekalo nove boce, kojih je razmjerno malo jer vino dolazi iz malog vinograda, koji se nikad neće moći povećati. Punta Greca iz 2020. vino je koje spaja iznimno visoke ocjene i široku popularnost.

Gastronomska preporuka Odležani steakovi, janjeći kotleti, tartar od jelena, bijeli tartufi, vrganji na žaru, mole poblano, pekinška patka, iberico, sacher torta, mousse od vrlo tamne čokolade

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

SVJETSKA PREMIJERA Nova Punta Greca iz 2020. godine, na kojoj je surađivao Milan Budinski, s lakoćom je potvrdila status najboljeg hrvatskog merlota

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min