Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

POVIJESNI POTEZ Austrija je prva na svijetu nakon Francuske uvela zakonsku klasifikaciju vinograda. Evo gdje su austrijski Grands Crus

Nakon 30 godina lobiranja ÖTW-a, udruženja vrhunskih austrijskih vinarija, Austrija je postala jedina zemlja osim Francuske koja je uvela zakonsku klasifikaciju vinograda.

ÖTW (Tradicionalne austrijske vinarije) klasifikaciju je počela tražiti 1991. godine, s ciljem identificiranja najboljih pojedinačnih vinograda u Austriji i njihovog izdvajanja od ostalih. Trebalo im je više od 30 godina i deset milijuna eura da se izbore za to. Službena klasifikacija vinograda u Austriji je odobrena ovoga tjedna, nakon što je službeno potpisana 24. lipnja.  Prema novom sustavu, najbolji austrijski vinogradi sada se mogu označavati kao Grosse Lage (ekvivalent francuskom Grand Cru) ili Erste Lage (Premier Cru).

Predsjednik ÖTW-a Michael Moosbrugger novinarima je rekao da je proces “povremeno bio teška borba”, ali je “ponosan na važan doprinos (ÖTW-a) austrijskoj vinskoj industriji”. “Kao vodeće vinarije u zemlji, mi snosimo odgovornost za pozitivan razvoj austrijske vinske industrije. Zato ćemo  pratiti napredak i razvoj zakonske klasifikacije i dati sve od sebe da izbjegnemo pogreške,” rekao je Moosbrugger. Austrijska klasifikacija ima i golemi međunarodni značaj, jer je dosad samo u Francuska na cijelom teritoriju zakonski razlikovala vinograde po kvaliteti.

Sedamdeset i sedam vinarija članica ÖTW-a vjeruje da će klasifikacija pomoći kupcima da lakše shvate austrijske vinograde i vino, budući da su mnogi smatrali da je dosadašnji sistem 900-tinjak apelacija i označavanja kvalitete razinom šećera zbunjivao  ljude. Ta će stara klasifikacija ostati na snazi dok novu ne odobri relevantni Regionalni odbora za vino. Nakon toga, koristit će se samo nova klasifikacija. 

Kriteriji klasifikacije Grosse i Erste Lage

  • u svim vinogradima i vinarijama zabranjeno je korištenje herbicida i insekticida. 
  • svaka vinarija mora imati EU pečat Sustainable Austria, jamstvo minimalnog standarda organske proizvodnje ili ekvivalent
  • maksimalna proizvodnja po hektaru su 50 hektolitara za Grosse Lage i 60 hektolitara za Erste Lage
  • sve grožđe u vinogradima mora se brati ručno
  • mošt se nikad ne smije umjetno koncentrirati
  • vina iz Grosse Lage i Erste Lage vinograda moraju dulje odležavati
  • bijela vina Erste Lage na tržište smiju najranije rujnu u godini nakon godine
  • berbe
  • crna Erste Lage vina na tržište smiju najranije rujnu u drugoj godini nakon godine berbe
  • sva vina Grosse Lage moraju odležavati najmanje godinu dana dulje od Erste Lage prije puštanja na tržište

“Osamnaest smo godina promatrali prirodu, uključili stručnjake i znanstvenike, pratili razvoj vina s najboljih mjesta kako bismo postavili temelje za klasifikaciju,” rekao je Moosbrugger. Vrhunski vinograd ne samo da svake godine mora proizvesti vrhunsko vino, već mora davati i dodanu vrijednost, biti propisno povijesno dokumentiran i godinama prisutan na tržištu. Najbolje klasificirani austrijski vinogradi su oni u apelacijama Traisental, Kremstal, Kamptal, Wagram, Beč, Carnuntum i Thermenregion.

Klasifikacija Grosse Lagen (Grand Cru) u koju spada oko 5 posto vinograda, nije još dovršena. Na Single Vineyard Summitu koji će od 4. do 9. rujna  ÖTW održati u Grafeneggu, vinski profesionalci pozvani su kušati vina iz 95 novoklasificiranih Erste Lage vinograda.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

POVIJESNI POTEZ Austrija je prva na svijetu nakon Francuske uvela zakonsku klasifikaciju vinograda. Evo gdje su austrijski Grands Crus

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min