Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Cvjetovi tikvica s majonezom od ljutike vjerojatno su najbolje sezonsko jelo u povijesti gastrobistroa Pod Zidom

Zagrebački gastronomski bistro Pod zidom već godinama ima jednu od zanimljivijih vinskih karti u strogom centru grada i održava standardno profesionalnu razinu kuhanja usprkos ne baš rijetkim promjenama chefova. No, Pod zidom nikad nije uspio osmisliti konzekventan i dobro realiziran sezonski meni.

Ovog su ljeta, međutim, s dva ili tri naglašeno ljetna recepta zaista pogodili. Pohani cvjetovi tikvica punjeni kozjim sirom s majonezom od ljutike vjerojatno su najbolje sezonsko jelo u povijesti Pod zidom. Cvjetovi tikvica, servirani s cijelim slatkim malim tikvicama, imali su finu hrskavu koricu, kremastu filu i onaj lagani, sunčani okus ove narančaste delikatese koju prije samo desetak godina nitko u Zagrebu nije htio jesti. Majoneza od ljutike sa sjemenkama gorušice minijaturno je remek djelo, puno slatkog ali tamnog, dubokog okusa najplemenitijeg luka koji se prodaje u Hrvatskoj.

Ta bi majoneza fenomenalno funkcionirala uz steak od tune, ali i uz roastbeef. Prije tikvica naručili smo dosta elaboriranu verziju gazpacha, koja među ostalim sadrži umak od mente i par feta veoma finih, optimalno zrelih cherry rajčica. S par kapi Ipšine Bjelice gazpacho je procvao. Uz gazpacho smo pili Colettijev Brut, a uz cvjetove tikvica Dvanajščak-Kozolov Pušipel. Oba su vina odlično funkcionirala ne samo uz hranu nego i uz kolovošku vrućinu.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Cvjetovi tikvica s majonezom od ljutike vjerojatno su najbolje sezonsko jelo u povijesti gastrobistroa Pod Zidom

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min