Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Istra u kolovozu bilježi lošije rezultate nego lani. Najviše nedostaju Nijemci

rovinj-anna-church

Istarska turistička zajednica jučer je objavila statistike o dolascima i noćenjima do 20. kolovoza, koji su lošiji nego lani. Istra je u prvih dvadeset dana kolovoza zabilježila dva posto noćenja i jedan posto manje dolazaka nego u kolovozu 2022. Podbacio je čak i Rovinj, s 4 posto lošijim rezultatima nego lani, dok Umag jedini bilježi rast.

Istri najviše nedostaju Nijemci, kojih je desetak posto manje nego lanjskog kolovoza. Za takve rezultate postoje i objektivni razlozi, poput obnove globalnog avionskog prometa, što je sigurno preusmjerilo dio njemačkih turista prema prekooceanskim destinacijama. No, bojimo se da su glavni razlozi kolovoškog istarskog pada lokalne naravi.

Prvo, Istra je postala preskupa na srednjoj razini. Nema nikakvog smisla da istarski srednji hoteli koštaju više od 400 ili 450 eura. Za taj smo novac u srpnju spavali u genijalnom pariškom Molitoru, hotelu s pravih pet zvjezdica, preko puta Roland Garrosa. Drugo, Istra mora podići razinu restoranske ponude; u Istri radi previše fejkanih konoba i amaterskih restorana, koji ne predstavljaju nikakvu vrijednost za novac. I treće, najgore od svega, mnoga su istarska mjesta, poput Premanture, svoj romantični, ladanjski, autentični ambijent zamijenila brutalnom apartmanizacijom. 

Vlasti Istarske županije i istarski hotelijeri sada imaju nekoliko strateški važnih zadataka. Istra hitno, jučer, mora zaustaviti apartmanizaciju, istarski hotelijeri moraju podignuti kvalitetu i spustiti cijene za iduću sezonu (osim u  nekoliko zaista najboljih hotela), a istarske ugostitelje treba stimulirati da se umjesto generičkim gostioničarstvom bave autentičnom lokalnom gastronomijom.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Istra u kolovozu bilježi lošije rezultate nego lani. Najviše nedostaju Nijemci

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min