Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Domino’s Pizza napušta Rusiju. Nisu našli kupca, proglasit će bankrot

dominos pizza

Domino’s Pizza još je krajem prošle godine najavila da napušta Rusiju. DP Eurasia, holding kompanija koji upravlja Domino’s Pizzom u Turskoj i Rusiji, htjela je prodati ruski biznis, ali izgleda da nitko od oligarha nije bio zainteresiran. Pa je Domino’s odlučio proglasiti bankrot u Rusiji i otići.

Domino’s Pizza je jedan od brendova koji su si nakon ruske invazije na Ukrajinu uzeli vremena, nisu odlučno napustili rusko tržište kao primjerice McDonald’s. To im se osvetilo. Veliki brendovi koji su napuštali Rusiju na samom početku rata uspjeli su naći kupce. Oni koji su čekali, upali su u probleme. Nekima, poput Danonea i Carlsberga, Putinova je vlast oduzela firme dekretom koji je Putin izdao u travnju.

Neke kompanije Putin je optužio za suradnju s ukrajinskom vojskom, što se može smatrati uvodom u otimanje imovine i biznisa. Domino’s je svojedobno razmatrao još jednu opciju, da ruskoj vladi prepusti “privremeno upravljanje” franšizom. Neke korporacije to su napravile, ali završilo je u pravilu tako da je ruska država onda njihov biznis naprosto poklonila najlojalnijim pristašama Vladimira Putina. Te se kompanije sada na različite načine bore za povrat imovine, dok se Domino’s svoje imovine, 142 lokala u cijeloj Rusiji, mora sam odreći.  

U priopćenju o odlasku iz Rusije DP Eurasia je objavio: “U sve težem okruženju, Domino’s Pizza Russia prisiljena je poduzeti ovaj korak, što će dovesti do odustajanja od pokušaja prodaje tvrtke. Zahtjev za stečaj bit će podnesen u skladu sa zakonskim odredbama.” Prema podacima Kijevskog ekonomskog fakulteta više od 750 od 3.400 stranih kompanija u Rusiji napustilo je zemlju ili obustavilo poslovanje. Više od 1.400 kompanija i dalje radi u Rusiji, a puno je i varanja, posrednog poslovanja i zaobilaženja sankcija.  

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Domino’s Pizza napušta Rusiju. Nisu našli kupca, proglasit će bankrot

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min