Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

BORBA PROTIV LAŽNJAKA Talijani u parmezan sada stavljaju jestive mikročipove s transponderima

parmezan-1

Europska unija zaštitila je više od 3500 prehrambenih proizvoda vrijednih oko 80 milijarde eura, ali za zaštitu onih najvrjednijih proizvođači i države moraju se boriti sami. Krivotvorenje hrane jedan je od najvećih kriminalnih biznisa na svijetu (jedan od najboljih dokumentaraca na tu temu je u Netflixovoj seriji Rotten, 1. sezona, 1. epizoda).

Tržište lažnjaka, prema konzervativnim procjenama Europske unije, trenutno vrijedi koliko i tržište zaštićene hrane i raste. Zaštićeni proizvodi postižu najmanje dvostruko veće cijene od sličnih proizvoda koji nemaju zaštitu. Krivotvori se sve, od vina i meda do sira i umaka od rajčica, ovisno o tržišnoj vrijednosti brendova i proizvoda. Iako se tehnologija za sprečavanje krivotvorenja ubrzano razvija, inspektori su uvijek korak iza kriminalaca.

Talijanski koncern proizvođača Parmigiana Reggiana, jednog od najkrivotvorenijih prehrambenih proizvoda uopće, nedavno je otišao korak dalje. U velike kolutove parmezana počeli su stavljati jestive mirkočipove s transponderima. Čipovi jamče autentičnost sira i omogućavaju praćenje. “Nastavljamo se boriti novim metodama, nećemo odustati,” izjavio je za Wall Street Journal Alberto Pecorari, u konzorciju odgovoran za zaštitu autentičnosti parmezana.   

Proizvođači parmezana koriste p-Chip tehnologiju, sigurnost podataka i sljedivost jamči blockchain. Čipovi su testirani na više od 100 tisuća kolutova parmezana kako bi se procijenilo mogu li podnijeti dozrijevanje sira. Riječ je o čipovima tehnologije slične onoj koja se koristi u industriji automobila, za obilježavanje stoke i praćenje usjeva.

Kolutovi parmezana s ugrađenim čipovima ne mogu se pratiti na daljinu, jer proizvođači žele osigurati privatnost kupcima. Ali svaki kupac na svom kolutu može lako provjeriti je li autentičan i tko ga je proizveo. U konzorciju Parmigiano-Reggiano nadaju se da će im ovaj potez osigurati bar neko vrijeme mira, do iduće bitke s krivotvoriteljima.  

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

BORBA PROTIV LAŽNJAKA Talijani u parmezan sada stavljaju jestive mikročipove s transponderima

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min