Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zauvijek se zatvara londonski Le Gavroche, jedan od najboljih francuskih restorana svih vremena

le gavroche

Chef Michel Roux Jr. najavio je da će u siječnju iduće godine zauvijek zatvoriti legendarni Le Gavroche u Mayfairu, jedan od najboljih francuskih restorana svih vremena, jedan od restorana koji su utemeljili današnju londonsku restoransku scenu.

Le Gavroche su prije 54 godine osnovali Rouxov otac i ujak, pokojni Albert Roux i  Michel Roux stariji. Nakon što je dobio prvu Michelinovu zvjezdicu 1977, Le Gavroche je preselio na sadašnju lokaciju u Upper Brook Streetu i postao prvi britanski restoran s tri zvjezdice. 

Michel Roux Jr. preuzeo je kuhinju 1991, godine. Bila je to, govorio je, najveća čast koja mu je ukazana u životu.  Iako je restoran izgubio trežu zvjezdicu zbog Rouxove odluke da pojednostavi stil kuhanja, Le Gavroche je ostao kultni restoran, nevjerojatna društvena scena i mjesto autoritativnog, prednog kuhanja s vrhunskim stilom.

braca-roux
Braća Roux u Le Gavrocheu

U Le Gavrocheu smo večerali 2008. godine, neposredno prije credit cruncha. Sjećamo se društva vrlo mladih financijaša za centralnim stolom koji su, očito sretni zbog nekog poslovnog uspjeha, slavili naručujući Petruse kao na traci (prestali smo brojati na 20 tisuća funti), ali i osebujne stare londonske klijentele, očito dugogodišnjih gostiju, s kojima su konobari bili gotovo prisni. Naše najupečatljivije sjećanje iz Le Gavrochea upravo je chef Michel Roux Jr, koji je na passu osobno pregledavao baš svaki tanjur koji je izlazio iz kuhinje. Rouxov tourbot s tonom kavijara i beurre blancom ostao nam je na listi najboljih klasičnih jela svih vremena.  

gavroche-int

“Znam da će vas ovo mnoge šokirati, stoga znajte da odluku nisam donio lako. Le Gavroche znači puno, ne samo meni i obitelji Roux, već i našem širem timu i vama, našim gostima, koji ste nam s godinama postali obitelj.” U slavnoj Le Gavrocheovoj kuhinji kuhali su Marco Pierre White, Gordon Ramsay, Pierre Koffmann, Monica Galetti i mnogi drugi. Roux će Le Gavroche pretvoriti u pop up restoran i nastaviti suradnju s kompanijom Chez Roux, a večeru kojom će obilježiti zatvaranje restorana najavljuje za nekoliko mjeseci. 

Iako se nagađalo da će Rouxova kći Emily Roux preuzeti Le Gavroche, ona je odlučila ostati u svom restoranu Caractère u Notting Hillu koji vodi sa suprugom i kolegom Diegom Ferrarijem.

“Le Gavroche je promijenio lice restoranske scene u Velikoj Britaniji i Londonu i njegovo je nasljeđe bez premca,” objavio je Roux u priopćenju o zatvaranju, “Više od pet desetljeća, dok se svijet oko njega mijenjao, Le Gavroche je ostao ikonografsko mjesto i dom mnogim vodećim britanskim i svjetskim kuharima.”  

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.