Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Veraldin Refošk Xtrian iz 2020. vibrantno je vino s vrlo dugim potencijalom dozrijevanja

U subotu popodne, par sati prije Dinamove katastrofe protiv AEK-a (koja je rezultirala još katastrofalnijom smjenom Igora Bišćana, najboljeg Dinamova trenera poslije Nenada Bjelice) otvorili smo Veraldin Refošk Xtrian, vino uzorne prošlosti pred kojim je još bolja budućnost.

Veraldin Refošk Xtrian iz berbe 2015. svojedobno je osvojio Decanterovu platinastu medalju i titulu Best in Show. Šampionski refošk iz 2015. bio je u sjajnoj formi 2020. kad smo ga zadnji put probali. Zapravo, tek je počeo pokazivati naznake dozrijevanja. Refošk Xtrian iz 2020. još je impresivniji od glasovitog vina iz 2015.

Veraldin Refošk iz 2020. užitna je kombinacija voćnosti, vibrantnosti i strukture. Dakle, ne sjećamo se kad smo zadnji put pili neko toliko intenzivno voćno istarsko crno vino (na nosu i okusu dominiraju kupine i borovnice s nešto višanja) koje se, međutim, nije pretvorilo u jednodimenzionalnu voćnu bombu nego je naprosto plesalo u ustima.

Radi se o vinu koje bi se sasvim sigurno svidjelo Marjanu Simčiču, vinaru koji vibrantnost smatra jednom od najvažnijih značajki vrhunskog vina. Osim voćnosti i vibrantnosti, Veraldin Refošk Xtrian ima i čvrstu, armirano betonsku strukturu, punu dobrih tanina i solidne kiseline, što sve ovom sjajnom vinu jamči još barem dvadesetak godina dozrijevanja.

Moramo spomenuti kako je 15.5 posto alkohola perfektno integrirano; vino ni u jednom trenutku ne peče. Veraldin Refošk Xtrian iz 2020. godine sad treba piti uz odležane steakove. No, ovaj će Xtrian, koji košta tridesetak eura, s vremenom postajati kompleksniji, pa će tražiti kompleksnije partnere poput bijelih tartufa i fine dining jela od visoke divljači. Obitelj Visintin, koja je unatrag tri ili četiri godine drastično podigla kvalitetu većine svojih vina, s Refoškom Xtrianom postigla je jedan od svoja dva dosadašja j vrhunca. Drugi je vrhunac raritetna i radikalna malvazija Le Rote iz 2021. godine, koju potpisuje mlada enologinja Olga Visintin.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Veraldin Refošk Xtrian iz 2020. vibrantno je vino s vrlo dugim potencijalom dozrijevanja

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min