Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

KONOBARSKE NOĆNE MORE (1) Što da učinite kad vam grupa od 18 gostiju koji su jeli zajedno zatraži 18 zasebnih računa

vecera-drustvo-stol

Ovo je istinita priča. Svaka priča, koja ulazi u naš novi serijal , Konobarske noćne more, mora biti verificirana preciznim izjavama aktera događaja. Dakle, lanjskog je ljeta jedan dosta ambiciozni restoran u sjevernoj Dalmaciji primio rezervaciju za grupu od osamnaest gostiju.

Ovdje valja reći da gastronomski restorani ne vole velike grupe, jer one kompliciraju servis i de facto imobiliziraju kuhinju. Čitav niz fine dining restorana u Hrvatskoj i u inozemstvu odbija tako brojne grupe, ili zatvara lokal za sve druge goste. No, gastronomski ambiciozni restoran iz sjeverne Dalmacije odlučio je prihvatiti rezervaciju za grupu od osamnaest gostiju.  

U grupi su se nalazili turisti iz raznih zemalja; Austrijanci, Nijemci, Česi… Radilo se vjerojatno o nekoj vrsti team buildinga. Svi su različito naručivali, osobito pića: neki su pili samo vodu, drugi pivo, treći vino, četvrti colu, peti jaka pića. Kad je večera završila gosti su, na zaprepaštenje osoblja, zatražili osamnaest zasebnih računa. Konobari i vlasnik nisu se htjeli svađati pa su prihvatili taj neobičan zahtjev. Svih osamnaest gostiju stalo je u red pred kasom i tražili jedan po jedan plaćaju svatko za sebe. 

Što znači da je restoran morao poništiti prethodni zajednički račun za cijeli stol zabilježen u kompjutoru (grupa nije najavila da će trebati odvojene račune) zatim potražiti tko je točno što jeo pio, izraditi 18 zasebnih računa, pa zatim i naplatiti tih 18 računa. Cijela je procedura, na nezadovoljstvo i čuđenje svih ostalih gostiju, trajala oko 45 minuta, a dva su konobara zbog ovog uistinu čudnog slučaja sve to vrijeme bila izbačena iz normalnog servisa.

Gosti u sjevernodalmatinskom restoranu prekršili su sva pravila restoranskog bontona. Nije neobično da restoranski gosti traže zasebne račune. U Sjedinjenim Državama to je već dugo vremena gotovo standardni način plaćanja večera za veća društva posebno poslovnih, a katkad čak i za dvoje ljudi.

No, gosti u tom slučaju, pogotovo ako ih je mnogo, moraju unaprijed najaviti da će tražiti zasebne račune, kako bi ih restoran mogao od početka voditi kao zasebne goste. Druga je opcija da jedan od gostiju plati cijeli račun, a ostali i mu svoje troškove odmah prebace na karticu ili mu daju cash. Međutim, eksces poput zahtjeva za 18 odvojenih računa poslije večere potpuno je nedopustiv. Radilo se očito o gostima koji nemaju pojma o minimalno prihvatljivom kodeksu ponašanja u restoranu, i kojima nije smetalo što su svojim nepristojnim postupkom izazvali kaos i upropastili večeru drugim gostima. Restoran je, sasvim nesporno, imao pravo odbiti njihov zahtjev.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

KONOBARSKE NOĆNE MORE (1) Što da učinite kad vam grupa od 18 gostiju koji su jeli zajedno zatraži 18 zasebnih računa

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min