Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Zadar je jeftin grad

trznica-zadar

Zadru kao da se nisu dogodili konverzija u euro, već dvanaestomjesečna inflacija ni epidemija piratskih cijena za turiste. 

Zadar je, za razliku od većine popularnih  jadranskih destinacija, i usred ljeta relativno jeftin grad.  U petak smo cijelo jutro proveli na zadarskoj tržnici, jednoj od najvećih gradskih turističkih atrakcija, koja je upravo neusporedivo jeftinija od zloglasne rovinjske.

Vrhunske rajčice prodaju se za dva eura, smokve za 2 do 4 eura mjerica, dinju od skoro dva kilograma platili smo 3,80 eura, fenomenalne mahune koštaju 4 eura, a lokalne breskve tri. Sve ove cijene podsjećaju  na zagrebačke ili su niže.

Zadarska je ribarnica spektakl za sebe, osobito petkom. Veliki jadranski zubaci prodavali su se za 25 eura, dakle manje od 200 kuna, što u Zagrebu nismo vidjeli dulje od godinu dana. Oveći hlap koštao je 50 eura, a male, posve svježe trilje deset eura. Dvije zaista ogromne orade nisu imale istaknutu cijenu; pretpostavljamo da su završile u nekom boljem restoranu.

Ni zadarski restorani i barovi nisu skupi. U Nomu smo vrhunski sushi s masnom tunom, black cod, malo iberica i četiri ili pet čaša pjenušca Attica Fratta platili 144 eura, dok smo u Maguru solidan sushi s masnom tunom i buteljom Šemberova Rosea platili 115 eura. Capuccino i dvije zero cole u kafiću preko puta Svetog Donata i Svete Stošije koštaju 7,5 eura, dakle jednako kao i slavni  capuccino u centru Korčule.

Jedini skuplji bar koji smo posjetili u Zadru zove se Colonna, prema antičkom stupu kraj lokala. Kokteli u Colonni uglavnom koštaju između 12 i 16 eura. No, Colonna spada u uzak vrh najboljih hrvatskih koktel barova. Sve što smo probali opravdava cijenu, a margarita s mescalom može se mjeriti s mescalitama koje smo prije par mjeseci naručivali u vrhunskim madridskim barovima.

Zadar spada među rijetke primjere prijateljske i dugoročno razumne politike cijena u 2023. godini na Jadranu.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Zadar je jeftin grad

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min