Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

aROMA pogon za proizvodnju gelata u Ogulinu odlična je vijest za hrvatsku prehrambenu industriju kao i za lokalnu zajednicu

aROMA Gelato Experience, vodeći lanac zanatskog gelata u Hrvatskoj, prije mjesec dana pustio je u probni radi veliki pogon za proizvodnju gelata. “Radi se o najvećoj proizvodnji zanatskog gelata u svijetu,” kaže Primož Ogrizek, sukreator i ideolog  aROMA Gelato Experiencea.

U kolovozu bi ogulinska sladoledna dvorana trebala raditi punom kapacitetom, dok će se najesen kad se obnovi pročelje više od 130 metara duge zgrade blizu centra Ogulina, održati formalno svečano otvorenje. Pokretanje proizvodnje aROMA gelata u Ogulinu  jako je dobra vijest za lokalnu zajednicu, za hrvatsku prehrambenu industriju kao i za obožavatelje aROMA gelata.

Kad je riječ o lokalnoj zajednici, aROMA je u Ogulinu zasad zaposlila tridesetak Ogulinki i Ogulinaca. Iduće ih godine planira zaposliti još trideset. To znači da mali grad u relativno pasivnom području dobiva mjesto sigurnog, proizvodnog zapošljavanja s dobrim plaćama.

Hrvatska prehrambena industrija s aROMA pogonom pak dobiva znanje u proizvodnji vrhunskog, prirodnog sladoleda uz pomoć visoke tehnologije; hrvatska prehrambena industrija dobiva proizvod koji je tehnički i po sastojcima neusporedivo  kvalitetniji od skoro svih hrvatskih sladoleda. Hrvatski  se šire dostupni sladoledi, uz dvije iznimke, uglavnom proizvode od zraka, šećera, nešto masnoća i puno umjetnih boja i okusa.

Naposljetku, lokacija u Ogulinu koji je podjednako dobro povezan i s Dalmacijom i s Istrom i Kvarnerom, omogućuje aROMA Gelato Experienceu da u razmjerno kratkom roku dostavi svoj gelato po cijelom Jadranu. aROMA, podsjetimo, ove godine ima čak pedeset butika. Cilj je otvoriti sto butika.

Usprkos takvom povećanju proizvodnje, aROMA i dalje radi gelato od breskve sa svježim breskvama, gelato od lubenice od svježih lubenica, dok u tiramisu stavlja pravu marsalu a ne aromu marsale. A ispred stroja koji miješa sladoled s pijemontskim lješnjacima leže paketi velikih pijemontskih lješnjaka. Bilo bi sjajno kad bi se u Hrvatskoj, osobito u ruralnim područjima, otvorilo što više proizvodnih pogona sa aROMA standardima, i kad bi više proizvođača hrane radilo prema aROMA kriterijima.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aROMA pogon za proizvodnju gelata u Ogulinu odlična je vijest za hrvatsku prehrambenu industriju kao i za lokalnu zajednicu

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min