Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

U Villi Nai na Dugom Otoku sinoć smo pojeli najveličanstvenije jastoge koje uopće možete zamisliti 

Villa Nai je, dakle, najneobičniji i najspektakularniji mali hotel na Jadranu i u Hrvatskoj. Villa Nai ima samo osam apartmana i soba, izgrađena je u brdu u divljini s nevjerojatnim pogledima na šumu i zadarski akvatorij, a njen pastoralni ambijent goste dovodi u trenutni zen.

Villa Nai ima dva restorana: blizu ulaza u hotel smješten je fine dining, a u stjenovitom atriju, groti, gori vječni plamen gradela na maslinovu drvu koji grije i vertikalnu rotiseriju.  U restoranu s gradelama, iznad kojeg se sinoć čula rika krda jelena, u srijedu navečer jeli smo neočekivano odlično.

Chef, Francuz Yann Berger, oslanja se na vrlo svježi dnevni ulov i na povrće iz Naiova  vrta. Budući da se kod Dugog Otoka, Ugljana i Kornata i danas lovi mnogo jastoga, živi su jastozi prirodno bili središnje mjesto naše večere.

Jastozi su se pekli u vertikalnim gradelama na pravoj vatri. Meso je bilo čvrsto, mineralno i slatko: dugo vremena u Hrvatskoj nismo probali tako senzacionalnog velikog raka. Jastog je, u krajnjoj liniji, još malo karakterniji od hlapa ako se već upuštamo u pretjerano sofisticirane usporedbe između dva najcjenjenija velika raka. Uz jastoga su nam servirali izvrsni sauce vierge. 

Prije genijalnih rakova pojeli smo jako dobar gazpacho pun zrelih ljetnih okusa povrća iz Naiova vrta i tehnički preciznu tempuru od povrća i kadulje. Poslije jastoga još smo  probali gotovo živog, iz anrednog šaraga s gradela puno sezonskog povrća: karamelizirani  patlidžan i domaći krumpir pržen na Naiovu ulju bili su briljantni.

Hrana u Villi Nai značajno se poboljšala unatrag samo mjesec i pol dana otkako smo ondje prvi put jeli. Najspektakularniji hotel na Jadranu sada ima zaista ozbiljan restoran, vrijedan plovidbe do Dugog Otoka.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

U Villi Nai na Dugom Otoku sinoć smo pojeli najveličanstvenije jastoge koje uopće možete zamisliti 

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min