Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Čuveni chef Dabiz Muñoz potražio je pomoć nutricionista zbog smetnji uzrokovanih prehranom. ‘Sad sam jebena raketa’

“Prva fotka je od danas, ostale od Uskrsa,” napisao je na svom Instagram profilu Dabiz Muñoz, jedan od najboljih chefova na svijetu koji u restoranu DiverXO u Madridu godinama drži tri Michelinove zvjezdice. Muñoz je objavio svoju fizičku transformaciju četiri mjeseca nakon što je počeo jesti kako treba.

Sad se možete pitati kako tako opravdano slavni chef, koji zna sve o hrani i kuhanju, treba nutricionista da bi znao što jesti. Pa zato što kuhati i jesti nije ista ekspertiza. Posebno u prvoj ligi svjetskih fine dining restorana, gdje je sve podređeno vanjskim faktorima: okusima, teksturama, estetici, iznenađenjima, ideologiji i filozofiji. Stvarni efekt te hrane na organizam realno nije tema u restoranskoj industriji. 

Ako ste ikada u kraćem periodu jeli u nekoliko fine dining restorana zaredom, s dugačkim degustacijskim menijima i vinskim pairingom, znate da se nakon tih faza niste osjećali baš zdravo i poletno. Isto je sa chefovima.

Ekstremno dugi i stresni radni dani, neprekidno kuhanje, napadi na frižidere u tri ujutro po povratku iz restorana, često i dosta alkohola, ponekad i drugih supstanci, premalo zdravog sna i odmora…sve to doprinosi fenomenu da među najboljim chefovima rijetko možete sresti one koji su zaista fit.

Mnogi to postaju tek kad ih loše psihofizičko stanje ili bolest natjeraju da srede životne navike da bi uopće mogli nastaviti karijeru. Jedan od tih, kako sam piše, je i Dabiz Muñoz. Kad su Muñoz i njegova supruga Cristina Pedroche nedavno postali roditelji, mediji su objavili stotine njenih fotografija, impresionirani kako se gotovo odmah nakon trudnoće i poroda vratila u formu.

I naravno, s Pedroche počeli uspoređivati Muñoza kritizirajući ga zbog viška kilograma i očitog ispadanja daleko od forme. Javni imidž Muñozu nije bio glavni motivator. Imao je zdravstvenih tegoba i nije mogao raditi maksimalnim intenzitetom koji je za njegov status neophodan. 

“Napravio sam neke krvne pretrage i pretrage probavnog sustava jer sam se općenito loše osjećao,” napisao je na Instagramu, “Za nalaze glukoze, kolesterola i još par indikacija liječnica mi je dala žuti karton. Osim toga, bio sam zanemario i sport. Cijeli dan sam bio umoran, loše sam spavao, imao sam vrlo malo energije, a tko me poznaje zna da sam hiperaktivan tip s gotovo neograničenom energijom. Možda mi je u mladosti sve to prolazilo, ali jasno je da s 43 godine moram paziti na sebe želim li nastaviti raditi maksimalnim intenzitetom, predanošću, trudom i odricanjem s kojima sam se posvetio poslu i na koji sam navikao sve ove godine”.
Tako je Muñoz prije četiri i pol mjeseca otišao dugogodišnjem prijatelju Javiju Martinezu, nutricionistu po struci. “@equidieta me naučio da nije važno samo što jedem. Najbitnije je kako ga jedem, kako kombiniram i kad jedem. Shvatio sam kakav moj tanjur hrane mora biti svaki dan, što na njemu treba biti a što ne, i to sam primijenio na svoj život i posao. Teško je ali ne i nemoguće. Nisam slijedio dijetu sto posto, moji dani prolaze u kuhanju i kušanju satima, ali s razumijevanjem načela jedenje i želje za promjenom, s puno volje i discipline, počeo sam osjećati manje nelagode u probavnom sustavu, lijegati laganiji i prije svega ustajati sve ranije i neobično pun energije, što mi je produljilo dane. 

Osjećam se puno kreativniji, odvažniji u idejama, brži i mentalno produktivniji. Sve češće se osjećam kao jebena raketa. 

Očito je da sve to prati puno sporta, ali ne samo trčanja kao prije, koje mi je nanijelo tisuću ozljeda i bolova. Nastavio sam trčati, izluđuje me, ali kombiniram trčanje s drugim sportovima u kojima previše uživam poput vožnje bicikla, padela, joge…i prije svega treninga snage, što sam također shvatio; da je za bavljenje udarnim sportovima snaga naprosto obavezna.

Ahhhh… i još jedna tajna, i vrlo važna u cijelom ovom procesu: skoro 0% alkohola, samo vrlo sporadično i umjereno,” izvijestio je Muñoz. 

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Čuveni chef Dabiz Muñoz potražio je pomoć nutricionista zbog smetnji uzrokovanih prehranom. ‘Sad sam jebena raketa’

by Kult Plave Kamenice time to read: 3 min