Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zadarski Nomu poslužuje najbolji sushi koji smo dosad jeli u Dalmaciji. I toči 300 vina na čaše

Nigiri s masnom tunom bio je gotovo perfektan. Blijeda tuna topila se u ustima, omjer mlake riže i tune bio je optimalan, što znači da riža nije nadvladala tunu, dok je svježi wasabi nariban za stolom masnoj plavoj tuni osigurao onaj neophodni kontrast pikantnosti i svježine, zbog kojeg se, uostalom, wasabi servira uz sushi.

Nigiri s masnom tunom i svježim wasabijem uvjerljivo je najbolji sushi koji smo dosad jeli bilo gdje u Dalmaciji. Nomu je neobična kombinacija japanskog restorana, vinskog bara i pršutane, koja je prije skoro tri godine otvorena u Zagrebu. Ove je godine Nomu otvorio podružnice u Zadru i Novigradu. Zadarski se Nomu nalazi u najstrožem centru starog dijela grada, u hotelu Art; moderno je i udobno uređen, a konobari su vrlo ljubazni.

Vinska karta sadrži oko 300 etiketa. Sva se vina toče na čaše. Vina se poslužuju by the book: konobari donose butelju i toče vino za stolom. Osim odličnog nigirija, danas smo u Nomu ručali jako fini black cod glaziran u misu i, za desert, malo finog srednje intenzivnog pršuta iberico. Pršut se, naravno, reže po narudžbi. Uz pršut su nam donijeli otkoštene masline, što je pogreška. Otkoštene masline bezokusne su i ne spadaju u dobre restorane. 

Popili smo nekoliko čaša vrlo dobrog lombardijskog pjenušca Antica Fratta i dvije čaše Korakova Crnog pinota koji se lijepo složio s plavim tunom. Jako dobar ljetni ručak u zadarskom Nomu platili smo 144 eura. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.