Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Biodinamički L’Atavique jedan je od najmineralnijih šampanjaca na hrvatskom tržištu

Šampanjerija Mouzon Leroux et Fils obrađuje osam hektara vinograda u Verzyju, mjestu s grand cru oznakom, u Montagne de Reims. Na svojoj web stranici Mouzon Leroux kažu kako njihovi preci uzgajaju lozu i proizvode šampanjac još od 1776. godine; ako je to točno, riječ je o možda najstarijim growerima u Champagni.

Vinarija Mouzon Leroux prešla je na biodinamički uzgoj još 2008. godine, dakle desetak godina prije pojedinih velikih kuća. Mouzon Leroux posjeduje Demeter, vjerojatno najutjecajniji biodinamički certifikat u Europi, a na internetu ponosno ističu pošumljavanje prostora među blokovima vinograda, pa tako na njihovm parcelama raste oko 700 stabala i više od 300 aromatičnih biljki, poput majčine dušice, origana i mente. Danas se općenito smatra da takva biološka raznolikost jača lozu i povećava kvalitetu grožđa. Osim toga, drveće štiti lozu od sunca i vjetra, što u sve ekstremnijim klimatskim uvjetima postaje iznimno važno.

Zanimljivo je da Mouzon Leroux uz tri konvencionalne šampanjske sorte uzgaja i sivi pinot, bijeli pinot, arbanne i petit meslier. L’Atavique je cuvee napravljen od 60 posto pinot noira i 40 posto chardonnaya. Aktualna edicija bazira se na berbama iz 2019. i povijesno vrijedne 2018. Vino je poslije degoržacije odležavalo najmanje šest mjeseci. L’Atavique je jedan od najmineralnijih šampanjaca koje smo ikad probali. On je, doduše na nosu neagresivan i gotovo bezazlen, pokazuje ljupkost i bezbrižnu privlačnost s tek nešto jače naglašenim citrusima i kredom. Ali, na okusu je upravo brutalan. Kao da pijete mokar kamen (ovo je omiljeni deskriptor za dobre chablise) sa slanim završetkom, moćnom kiselinom i srednjim tijelom koje dolazi od vrhunskog crnog pinota.

L’Ataviqe (Atavistički, namjerno doslovno) radikalan je šampanjac, koji će se svidjeti boljim poznavateljima Champagne kao i velikoj većini sommeliera i chefova, jer ga mineralnost i struktura čine idealnim za baš sve što dolazi iz mora, od kamenica preko jastoga do raznovrsnih botargi ježinaca, trilja i naposljetku pravog kavijara. Mi smo ga u subotu za ručak u prepunoj Asiji na zagrebačkoj Zvijezdi pili uz tie pan škampe i tie pan sipu s puno đumbira. Izvrsno se složio s oba ova klasična jela iz repertoara velike gospođe Chen (važna napomena: Asia na drži L’Atavique, bocu smo donijeli od kuće).

L’Atavique distribuira zadarski Atrox, uvjerljivo vodeći hrvatski uvoznik growers šampanjaca i prirodnih šampanjaca. L’Atavique u maloprodaji košta oko 55 eura.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Biodinamički L’Atavique jedan je od najmineralnijih šampanjaca na hrvatskom tržištu

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min