Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Zlatna Decanterova medalja za dubrovačku malvasiju Zoro odličan je povod za afirmaciju ove drevne i potencijalno senzacionalne sorte

zoro-malvasija-g

Zoro je relativno nova vinarija iz sela Popovići u Konavlima. Obitelj Zore, poznati dubrovački trgovci, vinograde dubrovačke malvasije zasadili su 2007. da bi prvu berbu buteljirali tek prije četiri godine. A ove je godine malvasija Zoro osvojila zlatnu medalju i 95 bodova na Decanterovim Svjetskim nagradama, što je zaista sjajan uspjeh za novi, gotovo anonimni brend i za sortu koja pod svojim hrvatskim imenom nema nikakvu međunarodnu reputaciju.

Sorta koju mi zovemo dubrovačka malvasija u svijetu je najpoznatija pod imenom Malvasia di Lipari. Malavsia di Lipari raširena je u Grčkoj, na Sardiniji, Siciliji i u Kataloniji. S druge strane, dubrovačka malvasija ima puno pravo na svoje ime, zato što se na području Dubrovačke Republike uzgaja od 14 stoljeća, o čemu postoji vjerodostojna dokumentacija. Nažalost, početkom 21. stoljeća dubrovačka malvasija gotovo da je izumrla.

Malvasiju je, uz pomoć zagrebačkog profesora Edija Maletića, obnovio Konavljanin Niko Karaman, koji je sa Slatkom malvasijom iz 2016. osvojio veliku zlatnu medalju na Vinistrinom Svijetu malvazija. Karamanova Slatka malvasija iz 2016. vjerojatno je jedino hrvatsko vino (uz neke ranije Bodrenove ledene berbe) koje ulazi u konkurenciju za čistih sto bodova. Ona se uistinu po intenzitetu, opojnosti i eleganciji može uspoređivati s boljim d Yquemima. To vino pokazuje gotovo neograničeni potencijal sorte. No, i suhe dubrovačke malvasije, koje unatrag šest ili sedam godina postaju bar donekle popularne, mogu biti vrlo dobre do izvrsne: uz Karamana, tu su još Crvik (brend Tesoro), Madirazza, Volarević, Dubrovački podrumi, a sada i Zoro.

Malvasija Zoro iz 2022. godine vino je koje uspješno kombinira fresh and clean stilistiku i s toplinom i aromatičnošću tipičnom za dubrovačku malvasiju; uz hrskavost, svježinu i čistoću, tu su bogate, južne arome zrelih bresaka, marelica i mandarina. Radi se o precizno napravljenom enološkom vinu, koje je pogodilo ukus međunarodne stručne publike. Sasvim je sigurno da Decanterova zlatna medalja za dubrovačku malvasiju Zoro pomaže daljnjoj popularizaciji ove potencijalno senzacionalne sorte.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Zlatna Decanterova medalja za dubrovačku malvasiju Zoro odličan je povod za afirmaciju ove drevne i potencijalno senzacionalne sorte

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min