Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Veganski bezglutenski sladoledi u Vinceku Vis a Vis prilično su dobri za svoj žanr. Cijene su prijateljske

Već skoro deset godina u Tomićevoj ulici radi zdrava ekspozitura zagrebačke slastičarnice Vincek. Vincek Vis a Vis prodaje veganske i raw slastice bez glutena, laktoze, šećera i ostalih nepopularnih sastojaka i spojeva. No vjerojatno najjači adut Vinceka Vis a Vis su bio sladoledi. Veganski sladoled je oksimoron, jer da biste ga dobili iz recepture morate izbaciti sve što sladoled čini sladoledom.

Napraviti veganski sladoled koji nije vodenast, bezokusan ili krivo kristaliziran zahtijeva pažnju i razumijevanje sastojaka i tehnike. Vincek Vis a Vis s godinama je dobro svladao taj žanr. U ponedjeljak smo kupili sladoled od zelenog čaja s limunom i mentom i sladoled od mrkve s đumbirom i bademima. Oba sladoleda vrlo su osvježavajuća, neobično kremasta, ne tope se prebrzo i ukusni su.

Zeleni čaj ima izražen okus svježe mente i u njemu smo našli par listića mente, dok je sladoled od mrkve nešto manje uvjerljiv, ima zabavan slatkasti okus mrkve, đumbir se baš ne primjećuje ali bademi, vjerojatnoi baza od bademova mlijeka, daju mu specifičan slatkasti biljni okus, a sladoled je obogaćen komadićima badema.

Naravno, kao i svi sladoledi iz ove kategorije, Vincekovi veganski sladoledi pate od manjka dobre slatkoće. Ne da nisu slatki, zeleni čaj je čak i nešto slađi nego što bi trebao biti, nego je riječ o onoj ispraznoj slatkoći karakterističnoj za razne stevije, zaslađivače od kokosa i trske, sirupe i silčno. Bez obzira na to, za razliku od Vincekovih preslatkih i konvencionalnih sladoleda iz standardne ponude, veganski sladoledi u Vis a Vis su suptilni, svježi i dopadljivi.

Dodatni benefit su zaista velike porcije i cijena od 90 centi za 90 grama sladoleda. Trenutno osim dva spomenuta okusa imaju čokoladu, vaniliju, čokoladu s narančom, malinu, pistaciju, limun, lješnjak i nekoliko drugih, uz dodatke i preljeve. U ostatku ponude su kolači. frapei, smoothieji, ledeni čajevi, kava, doručak i slani snackovi.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Veganski bezglutenski sladoledi u Vinceku Vis a Vis prilično su dobri za svoj žanr. Cijene su prijateljske

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min