Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dva Baladura u Kanfanaru imaju točno jedno vino u ponudi. Hrana je uglavnom dosadna 

Istra je nebrojeno puta opisana kao gastronomski i vinski najjača regija Hrvatske. Što je apsolutno točno. Najbolji hrvatski restorani nalaze se u Istri. Neka od najboljih hrvatskih vina proizvode se u Istri. Iz tako bogate ponude, koja se može prilagoditi svakom ukusu, restoran Dva Baladura u blizini Rovinja odlučio na svoju vinsku kartu staviti jedno jedino vino, Deklićevu malvaziju. Stvarno je smiješno baviti se ozbiljnim ugostiteljstvom pored jednog od gastronomski najrazvijenijih gradova u Hrvatskoj, a nuditi jednu jedinu etiketu malvazije. 

Dva Baladura otvorena su u travnju ove godine, na vrijeme da se složi neka suvisla vinska karta. Osim što ne drže malvaziju, u Dva Baladura vino ne toče pred gostima. Kad smo upitali za ostala vina, konobar koji naravno u svemu ovome nije ništa kriv, potpuno se zbunio i počeo nam nuditi Coca Colu, teranino i vodu. Na naše pitanje imaju li nešto pjenušavo, dobili smo odgovor da imaju samo aperol spritz. Nakon toga više nismo ništa očekivali pa smo naručili kole.

Jelovnik Dva Baladura je generički, pomalo i dosadan. Pašte s tartufima, bifteci i njoki, pršuti i sirevi. Za predjelo smo naručili burratinu s pestom i grana padanom, uglavnom nepamtljivo predjelo ali  dovoljno lagano za ljetne vrućine. Šteta je što nas u Dva Baladura nisu ponudili nikakvim ozbiljnijim maslinovim uljem. Za stol smo dobili neko posve bezokusno ulje. Dva glavna jela, biftek s grilanim povrćem i pašta s tartufima nešto su bolji, ali nismo se mogli oteti dojmu sveopće prosječnosti restorana.

Grilano povrće, naravno tris paprika, tikvica i luka, nije ništa uzbudljivije nego u bilo kojem drugom restoranu. Biftek s chimichurrijem je korektno pripremljen, medium rare kako smo i poželjeli, dok je umak prilično loš. Kuhinja kao da je zaboravila dodati čili u umak pa chimichurri nije imao okus ni po čemu.

Pašta, linguini s tartufima, dolaze u pomalo kičastom performansu dovršavanja jela u kolutu grana padana. Ovaj performans zapravo nije nužan jelu ali je dobar mamac za naivne goste. Sama pašta je korektna, iako daleko od vrlo dobre. U njoj se osjeti tek minimalna količina vrhnja, a tartufe pohvalno ribaju pred gostima iako dio tartufa prethodno stavljaju u umak.

Intiman i lijep ambijent Baladurovih kućica narušavaju dojam jeftinih i potpuno bezveznih stolica i opće uređenje restorana. Dva Baladura su primarno apartmani i vile za iznajmljivanje, a vlasnici očito nisu previše pažnje posvetili restoranu. Prava šteta.

DVA BALADURA

Pilkovići, Kanfanar

HRANA -3  VINO 1  SERVIS 3  AMBIJENT +3 

VISA Inspire_logo_web copy

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.