Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Masovna pobuna protiv zabrane rada nedjeljom pokazuje da mnogi Hrvati žele raditi nedjeljom

trznica-branimirova

Splitu, Puli i nizu manjih dalmatinskih, istarskih i kvarnerskih gradova jučer se pridružio Zagreb. Zagrebački je gradonačelnik odlučio idući utorak, blagdan Velike gospe, proglasiti sajmenim danom. Jadranski su gradonačelnici tijekom tjedna sve kolovoške i rujanske nedjelje i blagdane proglasili sajmenim danima.

Riječ je o masovnoj i uspješnoj pobuni protiv zakona o zabrani rada nedjeljom i blagdanima. Posebno je važno što je pobuna po svemu sudeći  krenula od ljudi koji žele raditi, i kojima su gradske vlasti odlukom o sajmenim danima izašle u susret. I prije je bilo jasno da je zakon o zabrani rada nedjeljom jedan od najštetnijih zakona koje je Plenkovićeva Vlada uopće donijela.

Praksa je pokazala svu besmislenost zabrane rada nedjeljom, i to usred turističke sezone. A pobuna protiv zabrane rada pokazuje da je glavni argument za taj zakon, zaštita prava radnika, duboko netočan jer mnogi Hrvati očigledno žele raditi nedjeljom i blagdanima. Da ne žele, ne bi bilo sajmenih dana. Sajmeni dani ne vrijede za shopping centre i supermarkete.

Ali, ni u ovom slučaju zabrana rada nedjeljom ne štiti sirote eksploatirane blagajnice, naprosto zato što se demografska struktura radne snage u trgovini drastično mijenja. Spar, primjerice, već godinama masovno zapošljava umirovljenike i studente. Koji žele raditi nedjeljom jer im se to isplati. Treba se nadati da će Ustavni sud što brže srušiti ovaj duboko štetan zakon, koji ne treba nikome osim svećenicima i sindikalcima.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Masovna pobuna protiv zabrane rada nedjeljom pokazuje da mnogi Hrvati žele raditi nedjeljom

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min