Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Nadamo se da će policija što prije pronaći i uhititi ubojicu delfina na Šolti

Jučer je kraj Šolte pronađen ubijeni dupin. Dupin je  ustrijeljen s dva metka. U medijima su se odmah pojavile špekulacije da je ubojica netko od ribara, kojima je dupin pokvario ulov. U starijim vremenima jadranski su ribari redovito ubijali delfine.

Prije nekoliko godina jedan je Komižanin u Slobodnoj  Dalmaciji detaljno govorio o ubijanju dupina na Visu. Viški su ribari na svojim brodovima, navodno, kao obveznu opremu držali dupinoru, posebni harpun za likvidaciju delfina. Višani su ubijene delfine jeli, što se danas u većem dijelu svijeta smatra kanibalizmom; ubijati i jesti delfine, visokointeligentne sisavce, jednako je kao ubijati i jesti pse ili čovjekolike majmune.

Ribari su delfine ubijali zato što su im rastjerivali ulov, osobito srdele, i zato što su im trgali mreže. U bivšoj državi vlasti su sve do  pedesetih godina prošlog stoljeća novčano nagrađivale ubijanje delfina. Danas, srećom, živimo u nešto civiliziranijem društvu: danas je civiliziranim državama i društvenim zajednicama jasno da partikularne interese pojedinih svojih pripadnika ne smiju štititi ubijanjem. Dupini su u Hrvatskoj zakonski zaštićeni. Što znači da policija mora učiniti sve što može da pronađe i uhapsi ubojicu šoltanskog delfina. Za tako brutalni barbarizam ne postoji opravdanje.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Nadamo se da će policija što prije pronaći i uhititi ubojicu delfina na Šolti

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min