Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

MANIFEST PROTIV ZAMRZAVANJA Evo koje voće i povrće nipošto ne bi smjeli zamrzavati, ako zaista volite hranu

smrznuto-voce

Prije više od četrdeset godina škrinje za zamrzavanje postale su obavezni dio kuhinjske opreme svake aspirantske obitelji u socijalističkoj Jugoslaviji. Škrinje za zamrzavanje simbolizirale su napredak u standardu i kvaliteti života, baš poput televizora u boji, prvih video rekordera, sarajevskog Golfa ili sarajevskog Marlbora. U ono se doba u zamrzivače trpalo doslovno sve i svašta.

Ljudi koji su uzgajali grašak i mahune kupovali su stotine vrećica za zamrzavanje, pa bi masovno blanširali divni mladi grašak i trpali ga u glomazne ružne Gorenjeve i Obodinove škrinje, umjesto da uživaju u svježem grašku. Grašak je, srećom, podesan za zamrzavanje: Ali, naši stariji u zamrzivače su trpali i puno žive hrane, koja organoleptički ne trpi zamrzavanje. Duboko zamrzavanje u međuvremenu je postalo jedan od glavnih prodajnih alata globalne prehrambene industrije, jer je zamrznuta hrana higijenski ispravna i zahtijeva minimalan trud u pripremi. I bitno je jeftinija od prave hrane.

Razni gastro i lifestyle mediji u ovo nas doba godine bombardiraju savjetima o zamrzavanju pojedinih vrsta voća i povrća koje su upravo na vrhuncu sezone. Riječ je, uglavnom, o posve pogrešnim savjetima. Vrlo mnogo ljetnih plodova naprosto ne trpi zamrzavanje, i to zbog dva razloga.

Prvo, sve što sadrži visoki postotak vode nužno postaje gnjecavo kad se odmrzne: zato je zamrzavanje u redu za guste, nevodenaste vrste kao što su grašak i grah, ali je grozno za rajčice ili trešnje. Drugo, tijekom procesa zamrzavanja u tkivu voća, povrća ili ribe stvaraju se mikrokristali leda. U procesu odmrzavanja stvaraju se, pak, mnogo veći makrokristali, koji svojim širenjem nepovratno oštećuju tkivo skoro svega što ste zamrznuli. Evo kratkog popisa ljetnog  voća i povrća koje ne smijete zamrzavati ako zaista volite hranu.

1. Rajčice

Rajčice su voda. Zamrzavanje rajčica spada među smrtne gastronomske grijehe. Želite li okus ljetnih rajčica sačuvati za zimu, potrudite se i skuhajte veće količine šalše ili kečapa. 

2. Paprike

Paprike su skoro jednako nepodesne za zamrzivač kao i rajčice. Ljetne crvene paprike prepune su veličanstvene slatkoće, koja se ne može imitirati. Zamrznute crvene paprike nisu slatke, nego su organoleptički neutralne, što nažalost ne sprječava bezbroj hrvatskih hotela i restorana da i tijekom ljeta koriste Ledove i slične mješavine zamrznutog već narezanog “ljetnog” povrća.

3. Tikvice i krastavci 

Male zelene tikvice čista su voda. S mladim je tikvicama delikatno raditi i kad su posve svježe, dok su smrznute tikvice potpuno neupotrebljive. Krastavci su još gori slučaj. 

4. Šumske gljive

Jedan od brutalnijih gastronomskih zločina jest zamrzavanje vrganja i lisičarki, što je u Hrvatskoj masovna navika. Ovdje se ne radi samo o kompromitiranju teksture, nego i o ubijanju arome. Ne postoji mnogošto bezveznije od vrganja koji ne mirišu, a zamrznuti vrganji ne mirišu. Tržnice su ovih dana prepune ljetnih  vrganja. Nemojte ih zamrznuti ni pod koju cijenu. Kupite li veću količinu, prejedajte se svježim vrganjima iz dana u dan. 

5. Breskve i marelice

Čak i na portalima koji srčano zagovaraju zamrzavanje ljetnog voća, redovito se upozorava da se breskve i marelice moraju zamrzavati narezane na kriške, bez koštice. Ukratko, od vaših prelijepih i premirisnih sočnih bresaka  i marelica s placa, u zamrznutoj varijanti ne ostaje baš ništa. 

6. Višnje i trešnje

Zagovaratelji zamrzavanja tvrde da višnjama i trešnjama treba izvaditi koštice prije zamrzavanja. Što znači da im oduzimate pola okusa. Višnje je puno korisnije  čuvati u alkoholu nego u zamrzivaču

7. Jagode i drugo bobičasto voće

Dakle, ne postoji ništa neukusnije od zamrznutih jagoda. Osim, možda, zamrznute borovnice. Ili kupine. Svježe bobičasto voće cijelu je godinu dostupno u supermarketima. Izvan sezone prilično je bezvezno i bezokusno. Međutim, i takvo bezvezno i bezokusno milijun je puta bolje od zamrznutog bobičastog voća.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

MANIFEST PROTIV ZAMRZAVANJA Evo koje voće i povrće nipošto ne bi smjeli zamrzavati, ako zaista volite hranu

by Kult Plave Kamenice time to read: 3 min