Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Legendarni njujorški Delmonico preuzeli su Hrvati. Danas su otvorili njujoršku burzu

Aktiviranjem zvona, u Opening Bell ceremoniji njujoršku su burzu danas otvorili novi vlasnici legendarnog njujorškog restorana Delmonico. Novi vlasnik Delmonico grupe je Hrvat Dennis Turcinovic, koji je dio karijere proveo u tom restoranu a sada ga je s partnerima preuzeo i revitalizirao na staroj adresi Beaver Street 56 na Wall Streetu.

Zajedno s Turčinovićem Delmonico vode Joseph LIcul, Darko Matošić i Branko Vinski kao šef sale, dizajn interijera potpisuej arhitek Sandro Užila, a novi vizualni identitet Mirko Ilić.  

Delmonico, mjesto gdje se Hollywood sretao s Wall Streetom

Delmonico’s je bio prvi američki vrhunski restoran,  izrastao iz malog kafea otvorenog 1827. na Manhattanu. Izvorni Delmonico zatvoren je 1923. ali biznis je izrastao u Delmonico restoransku grupu koja obuhvaća nekoliko fine dining restorana s impresivnom društvenom poviješću. Redoviti gosti Delmonica bili su John F. Kennedy,  Richard Nixon, Theodore Roosevelta, Mark Twain, Marilyn Monroe i svi važniji akteri američkog društva, među njima navodno i Nikola Tesla kojemu je danas posvećena jedna sala u restoranu.

U gastronomskoj povijesti, Delmonico ima status restorana koji je u Ameriku uveo visoke ugostiteljske standarde, izmislio Baked Alasku i Eggs Benedict, a novi vlasnici na meni će vratiti još nekoliko ikonografskih Delmonicovih jela. 

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Legendarni njujorški Delmonico preuzeli su Hrvati. Danas su otvorili njujoršku burzu

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min