Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Istarski Bastian pustio je na tržište Castrum Bulleis, svoj prvi muškat

Jednom davno, prije bar četvrt stoljeća, ondašnji istarski župan Ivan Jakovčić, koji zaista jest odigrao bitnu ulogu u razvoju istarskog vinarstva i maslinarstva, smatrao je da u momjanskom muškatu leži budućnost lokalne vinske scene. Jakovčić je često znao govoriti kako je muškat plemenito vino za meditaciju dok je, eto, malvazija neko svakodnevno vino za žeđ, koje se dobro prodaje, ali od kojeg ne treba očekivati previsoku kvalitetu.

Gospodin Jakovčić, koji je nedavno i sam postao vina r(malvazija 365 veoma je dobra), srećom nije bio u pravu . Malvazija je pokazala da može postati veliko vino i po međunarodnim kriterijima, dok je muškat ostao tipično nišno vino. Ali, prilično komercijalno nišno vino. Momjanski muškat najtraženije je desertno vino na hrvatskom tržištu: uz Kozlovićev muškat, osobito su popularni Kabolini i Frankovićevi muškati. Ovdje govorimo o mladim, svježim muškatima, koji stilski nemaju nikakve veze s koncentriranim vinima od prosušenih bobica.

Ovoga je ljeta i nova zapadnoistarska vinarija Bastian ušla na tržište svježih muškata. Bastian je, podsjetimo, u samo dvije godine postojanja osvojio Decanterovo srebro za Rose i dvije uzastopne zlatne Vinistrine medalje za Malvaziju. Osim toga Bastian je u rekordnom roku stigao na vinske karte brojnih renomiranih restorana i izvan Istre: jučer smo na Malvaziju i Rose naišli u Tekki, a u Bistrou Esplanade povremeno pijemo Bastianov Rose na čaše.

Bastianova vina vinificira opravdano čuveni enolog Milan Budinski, pa su ona tehnički besprijekorna. To vrijedi i za muškat Castrum Bulleis iz 2022. koji je napunjen prije dva mejseca. Castrum Bulleis naziv je venecijanskog obrambenog sustava, kojem je pripadala i jedna utvrda u Bujama, gradiću u kojem se nalazi Bastianova vinarija i kušaonica.

Muškat Castrum Bulleis klasično je ljetno, osvježavajuće desertno vino, koje snažno miriše na zrelo bijelo grožđe. Sorte iz obitelji muškata, a osobito muscat a petit grains od kojeg se uglavnom sastoji momjanski muškat, jedino su vinsko grožđe koje završenom vinu daje miris svježeg grožđa. U tome je vjerojatno tajna muškatove popularnosti.

Bastianov Castrum Bulleis lepršavo balansira slatkoću i svježinu, a 12 posto alkohola daje mu dovoljno tijela da bi mogao funkcionirati i uz deserte malo jače od tipičnih voćnih deserata, što znači da Castrum Bulleis ne morate piti samo uz štrudl od smokava, voćne salate ili Pavlovu s bobičastim voćem, nego ga možete servirati i uz kremšnite, semifreddo ili uz voćne sladolede. Šarmantni, lakopitki Castrum Belleis morao bi se vrlo, vrlo dobro prodavati.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Istarski Bastian pustio je na tržište Castrum Bulleis, svoj prvi muškat

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min