Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ZAGREB U KOLOVOZU Izakaya, koja i u najpustijem tjednu u glavnom gradu radi cijeli dan, uvela je glazirani black cod i najzanimljiviju vinsku listu do danas

Zagreb je prazan grad. Ispred našeg ureda blizu Kvaternikova trga na parkiralištu nema gotovo nikoga; inače je taj parking prepun do devet ili deset navečer. Zagrebački restorani uglavnom ne rade, ne računajući velike hotele i Tkalčićevu ulicu. Restorani u Teslinoj otvaraju se predvečer, osim Vinodola i Korčule koji rade i za ručak.

Sve je to normalno. U desetak kolovoških dana između Dana pobjede i Velike Gospe Zagreb je uvijek pust I zapravo jako opušten: između 5. i 15. kolovoza Zagreb je idealno, idilično, protustresno mjesto za godišnji odmor pa tih desetak dana gotovo uvijek provodimo u gradu.

Izakaya u Selskoj jedan je od rijetkih zagrebačkih restorana koji u prvoj polovici kolovoza rade cijeli dan. Stoga nije neobično što je Izakaya i danas oko pola tri bila solidno popunjena; u njenoj blagovaonici i na terasi objedovalo je više od dvadeset gostiju. Navečer je Izakaya još bitno punija. Ručali smo glazirani black cod, proslavljeno Nobuovo jelo, koje naravno,nema nikakve veze s bakalarom. Crni bakalar ustvari je riba koja se zove sablefish: na bakalar donekle asocira bijelo pahuljasto meso, koje međutim ima sasvim drukčiji okus od pravog bakalara.

Izakayin black cod glaziran u misu koji je nedavno došao na meni, jedan je od najukusnijih ali i najjeftinijih u Zagrebu. Košta 24 eura. Miso juha s tofuom uobičajeno je umamizirana, dok je zdjela s piletinom karaage bila jednako ukusna kao što je slasno izgledala. No glavna atrakcija ljetne Izakaye nova je vinska karta, puna izvrsnih stranih vina po vrlo korektnim cijenama. Pili smo Sur Sur, brutalno mineralni grillo ugledne sicilijanske vinarije Donnafugata, a probali smo i dva Henschkeova crna vina: Henschke je vjerojatno najvažnija australska vinarija. Henschkeova vina u Hrvatskoj distribuira G3. 

Henschkeov Shiraz genijalno je masivno vino s gotovo previše voća i ekstrakta, koje treba piti uz bifteke ili tataki od plave tune. Nešto jeftiniji Henschkeov cuvee syraha i caberneta iz 2017. sada je blizu zrelosti i može se piti uz donburi od bifteka ili sashimi od tora. Među bijelim vinima uskoro bi se trebao naći i veličanstveni Henschkeov Riesling, dok briljantnog  novozelandskog sauvignona Tinpot Hut danas nije bilo. Hrvatska vinska lista bitno je manje interesantna od inozemne, no vlasnik Izakaye Davor Bienenfeld već dulje vrijeme drži kako ozbiljna strana vina nude puno bolju vrijednost za novac od većine hrvatskih vina. Izakaya je definitivno u pobjedničkoj formi. A za nekoliko mjeseci u strogom centru Zagreba otvara se velika, gastronomski i konceptualno puno ambicioznija verzija Izakaye.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.