Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Veliki chef Stevo Karapandža u srijedu se nakratko vratio na Hrvatsku televiziju. Šteta je što je ikad otišao

karapandza-tv

U umirovljeničkoj ali vrlo profesionalnoj HTV-ovoj emisiji Zlatna liga, u srijedu je gostovao chef Stevo Karapandža. Stevo Karapandža bio je jedan od najvažnijih hrvatskih kuhara sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Stevo Karapandža bio je velika televizijska zvijezda prije nego što je itko u Hrvatskoj koristio riječ chef, i prije nego što je bilo kojem mediju u Hrvatskoj i bivšoj državi padalo napamet da profilira kuhare kao važne aktere društvenog života.

Stevo Karapandža postao je nacionalna superzvijezda , ali baš stvarna superzvijezda, nešto poput svog TV partnera Olivera Mlakara, zahvaljujući petminutnoj emisiji Male tajne velikih majstora kuhinje koja se emitirala svakog radnog dana uoči središnjeg Dnevnika. Emisiju je sponzorirala Podravka, pa je svako jelo moralo sadržavati Vegetu. Naslovnu je pjesmu pjevao Arsen Dedić. Male tajne postale su jedna od najpopularnijih serija ondašnje Radiotelevizije Zagreb.

No, Stevo Karapandža nije bio samo TV chef; on nije bio nikakav prethodnik Ivana Pažanina i sličnih estradnih kuhara. Stevo Karapandža briljantno je kuhao u zagrebačkim hotelima Esplanade i Intercontinental. Intercontijeva Opera bila je uvjerljivo najbolji hrvatski fine dining restoran svog vremena, dok smo negdje u proljeće 1984. ili 1985. u restoranu Kaptol u prizemlju Intercontinentala pojeli najukusniji pohani file kovača u Hrvatskoj sve do danas. Te smo večeri vidjeli gospodina Karapandžu kako osobno pregledava tanjure prije no što su ih preuzeli konobari.

Tih je godina Stevo Karapandža u Zagrebu bio popularan gotovo kao Velimir Zajec ili Mihovil Nakić. Ili kao Relja Bašić i Rade Šerbedžija. Početkom devedesetih više je bezočnih kriminalaca iz zagrebačkih ugostiteljsko hotelijerskih krugova iskoristilo Karapandžino nepodobno ime i prezime, da bi jednog od najvećih hrvatskih chefova izbacili iz Hrvatske. Karapandža je morao emigrirati, pa je neko vrijeme živio i kuhao u Švicarskoj da bi se naposljetku vratio u domovinu. Veliki Stevo Karapandža, nestor suvremene hrvatske kuhinje, zadnjih se godina povremeno pojavljuje u javnosti. Prošle je subote, primjerice, Karapandža kuhao njoke sa škampima i školjkama tijekom jedne fešte u Iki, da bi se u srijedu popodne pojavio u Zlatnoj ligi Hrvatske televizije.

E sada, Karapandža je u Zlatnoj ligi pokazao da je šarmantniji i komunikativniji od svih hrvatskih TV chefova zajedno, ne računajući Davida Skoku. Karapandža, opušten, šarmantan, nasmijan, kompetentan i elokventan u samo je petnaestak minuta pokazao kako se zaista treba ponašati suvereni televizijski chef. Golema je šteta što je Stevo Karapandža ikad otišao s Hrvatske televizije. 

Svaki nabrijani TV producent koji se bavi gastronomijom, ovog bi trenutka trebao zvati svoje asistente, tražiti Karapandžine kontakte i istodobno skicirati sinopsis za novu Karapandžinu emisiju. Koja bi, uz samo korektnu tehničku produkciju, posve sigurno razvalila svu konkurenciju.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Veliki chef Stevo Karapandža u srijedu se nakratko vratio na Hrvatsku televiziju. Šteta je što je ikad otišao

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min