Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

NEZABORAVNA LISTA Osam najgorih restoranskih i hotelskih iskustava na Jadranu unatrag mnogo godinama sve do danas

neptun-brijuni

Ove se sezone često govori da su raspad servisa i slabo kuhanje u mnogim jadranskim restoranima i hotelima logična posljedica nedostatka kvalificirane radne snage, koja se ne može uvijek nadomjestiti uvoznim radnicima. Međutim, krajnje neugodne situacije u jadranskim restoranima i hotelima znale su nam se dešavati i puno prije recentne krize s nedostatkom konobara i kuhara, pa čak i puno prije nove hrvatske turističke ekspanzije, koja je počela iza 2012. godine.

Očigledno je, dakle, da u hrvatskom ugostiteljskom i hotelskom sektoru ni u starija vremena nije uvijek dominirao osobiti profesionalizam. Za ovu zaista nezaboravnu listu većih ugostiteljsko turističkih pogrešaka na Jadranu, kako fizičkih tako i koncepcijskih, kompilirali smo najgora iskustva uredništva i više suradnika Kulta Plave Kamenice. Evo, dakle, osam najgorih restoranskih i hotelskih iskustava koja smo doživjeli na moru do ljeta 2023.

1. Orhan, Dubrovnik

orhan

Prije dvadesetak godina u Orhanu, etabliranom dubrovačkom restoranu smještenom na sjajnom položaju odmah ispod Nautike, dogodilo nam se nešto potpuno nevjerojatno. Naručili smo oveću oradu s gradela. Konobar nam je donio i filetirao ribu, koja je međutim iznutra ostala doslovno krvavo sirova. U redu, pomislili smo, pogreške se dešavaju, ništa strašno. Zamolili smo konobara da nam ispeče neku drugu oradu ili bilo koju svježu bijelu ribu jer je očigledno da je riba koju nam je donio nejestiva.

Za desetak minuta konobar se vratio iz kuhinje s dopečenim komadima iste one orade koju nam je filetirao. Dakle, umjesto da nam ispeku novu ribu, u Orhanu su nam pokušali uvaliti dogrijane komade pogrešno pečene ribe. Ništa slično nismo nikad nigdje doživjeli. Konobar se, usput govoreći, uvrijeđeno čudio što ne želimo jesti podgrijanu ribu. Orhan na Pilama postao je nacionalno poznat nešto kasnije, kad su članovi obitelji vlasnika žestoko pretukli slavonske sezonce koji su u blizini iznajmljivali kajake.

2. Mondo, Motovun

mondo-g

Mondo je nažalost ponavljač. Prije više od deset godina prvi smo put jeli u Mondu, gdje su nam umjesto najavljenog rižota servirali mlake kocke od riže s tartufima iz staklenke. Ove je godine naš riječki recenzent Luka Peranić u Mondu dobio tartufatu s maslinama i lijepo poširano jaje s crnim tartufom koji, nažalost, nije imao ni okus ni mirs tartufa. Mondo očigledno ne mijenja modus operandi, koji se zasniva na zloporabi i falsificiranju jedne od najvažnijih istarskih delikatesa.

3. Pomo d’Oro, Split

Suradnice Kulta Plave Kamenice prije nekoliko su dana u bistrou u strogom centru glavnog dalmatinskog grada dobile hranu koju nisu naručile, zatim pogrešno pripremljenu hranu, pa juhu koja je imala okus vode i za kraj sočniju psovku voditelja restorana. Čini se da u Pomo d’Oru rade ljudi koji ne znaju i ne vole ugostiteljski posao.

4. Riva, Hvar

riva-kupaonica

Hvarski hotel Riva nalazi se na fenomenalnoj lokaciji na samoj rivi, s pogledom na veličanstvene velike jahte usidrene pred hotelom. Ria je, međutim, vjerojatno najgori hotel s četiri zvjezdice u kojem smo dosad boravili u Hrvatskoj. Riva je te 2019. godine imala minijaturne disfunkcionalne sobe, kupaonicu koja je podsjećala na javnu tuš kabinu, neljubaznu recepcionerku ljutu na cijeli svijet i izrazito nesposobno osoblje. Premda je Riva udaljena manje od kilometra od parkirališta gdje njeni gosti moraju ostavljati aute, i premda Rivin zaposlenik malim električnim kombijem razvozi prtljagu od parkinga do hotela, Rivi je trebalo točno sat vremena da nam dostavi kofere. Kao objašnjenje su nam rekli da je “vozač morao na zahod”. Natrag smo kofere, naravno, nosili sami.

5. Konoba Hajduk, Mali Lošinj

konoba-hajduk-terasa

Jedne večeri u lipnju 2018. lošinjska konoba Hajduk doimala se poput zagrebačkih ulica kad radnici Čistoće ne obavljaju svoj posao. Nasred terase, između stolova, stajala je otvorena kanta prepuna smeća. Smeće je padalo iz kante na pod. Konobari su zaobilazili smeće, dok su gostima nosili tanjure s hranom. Na Hajdukovoj smo terasi sjedili sat i pol i nikome nije palo napamet da bilo što počisti, a kamoli da ukloni kantu sa smećem. Konoba Hajduk uvela je novi žanr u hrvatsko ugostiteljstvo: večera uz smeće. Hrana je bila grozna.  

6. Neptun, Brijuni

neptun-brijuni

I prije no što je naš kolumnist Miro Par svjedočio o nezgodama što ih je u Neptunu doživio Vlade Divac, taj je hotel postao opravdano ozloglašen u cijeloj Istri. U Neptunu smo spavali dvaput, početkom dvijetisućitih godina. Namještaj se nije mijenjao od Titovih brijunskih vremena pa se raspadao. Nije bilo klima uređaja, pa je u sobama temperatura prelazila trideset stupnjeva. Kupaonica je bila prljava. Hrana je bila doslovno neopisiva, u lošem smislu te riječi. Neptun je, međutim, relativno korisna hotelsko-ugostiteljska katastrofa, jer nam kao živi spomenik socijalističkih turističkih standarda pokazuje da je nekad ipak bilo mnogo gore.

7. Hard Rock Cafe, Dubrovnik

Hard Rock Cafe zamišljen je kao neprohibitivno, masovno mjesto za goste koji obožavaju rock memorabiliju i američku jednostavnu hranu. Hard Rock Cafe nije zamišljen kao mjesto gdje hamburgeri koštaju 23 eura, što je dva eura skuplje čak i od Hard Rock Cafea u Veneciji, iz kojeg je u Dubrovnik došao sadašnji direktor prvog hrvatskog Hard Rocka. Jeli smo i pili u Hard Rock Cafeima širom svijeta, od Atlante do Balija. Nigdje nismo vidjeli tako skup HRC kao u Dubrovniku. A ni tako prazan, kao dvaput u dva tjedna ove godine usred pune sezone. Dubrovački Hard Rock Cafe zasad je primjer težeg koncepcijskog ugostiteljskog promašaja.

8. Laureto, Split

Restoran Laureto u novootvorenom splitskom hotelu Marriott također je primjer gadnijeg koncepcijskog autogola. Splitski je Marriott, podsjetimo, najviši neboder u Hrvatskoj, s tridesetak katova. Umjesto da restoran smjeste na jedan od najviših katova i pretvore ga u atrakciju s najspektakularnijim pogledima na Split, vlasnici su Laureto otvorili na prvom katu, bez ikakvih pogleda. A i gastronomski sadržaj toliko je dosadan i generički da nitko tko baš nije gost hotela a očajnički mu se ne izlazi u grad, nema razloga da jede u Lauretu.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

NEZABORAVNA LISTA Osam najgorih restoranskih i hotelskih iskustava na Jadranu unatrag mnogo godinama sve do danas

by Kult Plave Kamenice time to read: 4 min