Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

UZ DANE ZATVORENIH DUĆANA Kako nas je Plenkovićeva Vlada vratila u komunizam

U sedamdesetim i osamdesetim godinama jedina otvorena trgovina u kvartu bila je Slavija na Kvaternikovu trgu. Pred Slavijom na Kvatriću svake su se nedjelje stvarali dvadeset do trideset metara dugi redovi kupaca kojima je, eto, nešto zatrebalo ne neradni dan.

Premda se u komunizmu nije smjelo raditi nedjeljom i praznicima, ondašnje su vlasti dopuštale rad nekoliko dežurnih dućana, pa su tako na neradni dan radile i jedna trgovina u Maksimirskoj preko puta Dinamova stadiona, jedna na Trgu bana Jelačića i još jedna na Autobusnom kolodvoru. Ove subote na Dan pobjede sve je, međutim, moralo biti zatvoreno. Radio je jedino supermarket na Autobusnom kolodvoru, pred kojim su se stvarali dugački redovi baš kao u vrijeme komunizma ispred Slavije na Kvatriću.

I tako nas je, kad je riječ o dućanima, Vlada Andreja Plenkovića sasvim očigledno vratila u komunizam. Posve je jasno da je Vlada zatvorila trgovine zbog političke trgovine: Vlada je zatvorila dućane da bi uoči iduće, izborne godine osigurala što jaču podršku Crkve i sindikata, organizacija koje iz različitih razloga inzistiraju na neradnim nedjeljama. Hrvatska udruga poslodavaca najavila ju ustavnu tužbu protiv Zakona o neradnim nedjeljama. U Vladi naravno znaju da će Zakon pasti na Ustavnom sudu (jer je već jednom pao) i da će se dućani ponovno otvoriti.

I onda će Vlada reći Crkvi i sindikatima: ” Evo, mi smo ispunili obećanje o neradnim nedjeljama, ali ne možemo protiv Ustavnog suda. Nismo mi krivi.” Ovo crno političko licemjerje krivo je, međutim, za dosta skandaloznu činjenicu da u subotu 5. kolovoza, na vrhuncu turističke sezone dućani u Hrvatskoj nisu smjeli raditi. I da je jedini otvoreni zagrebački dućan neodoljivo podsjetio na komunistički Zagreb iz sedamdesetih i osamdesetih godina.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

UZ DANE ZATVORENIH DUĆANA Kako nas je Plenkovićeva Vlada vratila u komunizam

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min