Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Prvi hrvatski službeni Hard Rock Cafe u Dubrovniku prodaje preskupe prosječne burgere i poluprazan je 

Hard Rock Cafe jedan je od najpoznatijih brendova uopće. Svaki veći turistički grad ima barem jedan Hard Rock lokal u kojem se mogu kupiti prepoznatljive majice s njihovim logom i oznakom grada gdje su kupljene i pogledati rock memorabilije. Prvi službeni hrvatski Hard Rock Cafe otvoren je upravo u Dubrovniku, što je i logično, većina turista puno ranije dozna za Dubrovnik nego za Hrvatsku.

Kažemo službeni, jer je neko vrijeme u Zagrebu u atriju Tesline ulice radio Hard Rock Caffe, dok Amerikanci vlasnike nisu tužili i glatko dobili spor. Dubrovački Hard Rock Cafe smjestio se u blizini Onofrijeve česme u zaista lijepom atriju. Kao i svaki, i dubrovački Hard Rock Cafe prodaje svoje suvenire, a kad se prođete kroz dućan, pred restoranom vas dočekaju hostese i odvedu za stol kao u pravim američkim restoranima. Rezervacija nije potrebna, lokal je poluprazan.

Istini za volju nismo sigurni kojoj se publici Hard Rock Cafe obraća. Dubrovčani sigurno neće dati 22 eura za burger pa makar bio najbolji u gradu. Turisti su ionako sve to već probali negdje drugdje ili u svojoj zemlji, a Hard Rock ionako nije poznat po najkvalitetnijem fast fooku, nikad nismo ni vidjeli na relevantnim listama najboljih fast food restorana. Pa tako veliki i lijepi prostor u kojem se može beskrajno uživati, zjapi prazan, ali ispunjen glasnom glazbom koja nema previše veze s rockom.

Ponuda hrane je komično generička. Red burgera, red sendviča, nekakvih bezveznih steakova i krilaca, piletina i salate. Na svojim stranicama Hard Rock se hvali i ponudom lokalnih craft piva. Evo koja piva ima u svojoj ponudi: Franziskaner, Tomislav, Grif, Ožujsko, Becks, Stella Artois, Staropramen i Vukovarsko. Ni kokteli nam nisu zvučali baš primamljivo, bili bi zanimljivi prije desetak godina. Pa smo naručili limunadu s jagodama koja, iznenađujuće, nije bila preslatka.

Za predjelo smo naručili nachose s nekoliko vrsta topljenog sira, pico de gallom, nimalo ljutom jalapeno papričicom i kiselim lukom. Ovo tek korektno predjelo, zabavan je snack za početak večere, ali porcija je dovoljna za četiri osobe. Kad smo ukazali konobaru da je porcija ogromna, samo se osmjehnuo i rekao “Ah, Amerikanci”. U čast Leu Messiju, koji trenutno uvodi revoluciju u američkom MLS-u u dresu Beckhamova Inter Miamija i zabija golove kao na traci, naručili smo njegov potpisni burger. Hard Rock International 2021. je potpisao petogodišnje partnerstvo s Messijem i dosad su izbacili Messi Burger i Messi Chicken sendvič. 

Messijev burger sastoji se od dvostruke porcije junetine, provolone sira, chorizo kobasice, karameliziranog luka i pikantnog dimljenog umaka i košta 22,95 eura. Kad je lansirao Messijev burger Hard Rock International je predložio cijenu 11,95 dolara. Burger je nevjerojatno plastičan i zapravo ne izaziva nikakve emocije. Najbolji dio burgera je pecivo, putrasti brioche kao da je izašao iz svih mogućih reklama za burgere ikada. Ostatak je potpuno bezokusan. Dok nismo kasnije pročitali da u burger ide pikantni dimljeni luk, nismo ga ni primjetili. Konobar nas je još na početku pitao kako bismo željeli pečen burger, na što smo odgovorili medium. To se nije dogodilo. Dobili smo well done. Nema smisla pitati goste kako pečen burger žele ako kuhinja tone može isporučiti. 

Isti problem je bio i s Original burgerom, koji reklamiraju s gigantskim kolutom luka, dok u stvarnosti dobijete omanji kolutić. Svi sastojci su nevjerojatno prosječni i toliko prosječno napravljeni da vam nakon nekog vremena sve počne ići na živce. Krumpirići koje serviraju uz  burgere nešto su bolji, ali ne previše. Iako je restoran bio na otprilike 30 posto popunjenosti, što je kriminalno za petak predvečer u krcatom Dubrovniku po predivnom vremenu, prilično smo dugo čekali i burger i račun. Jedan snack, dva burgera i dvije limunade platili smo 71 euro. Nikad u životu nismo skuplje platili tako beznadno prosječan burger.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.