Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Esplanade je uvela fine dining meni za djecu i bebe. Chefica Ana Grgić Tomić priprema mlado povrće, špagete, zdrave slatkiše i fine kašice  

Esplanade je u svoj fine dining restoran Zinfandel’s uvela nove, dječje menije. Sva jela inspirirana su dječjim ukusima, s puno zdravih ugljkohidrata, boja i slatkog mladog povrča, s posebnim fokusom na nutricionističke značajke.

Pa se tako na meniju chefice Ane Grgić Tomić nalaze krem juha od mrkve sa štapićima kuhane mrkve s medom, poširani file brancina s kremom od batata i ekstra djevičanskog maslinovog ulja, kremasti rižoto s povrćem i pečenom piletinom, krema od krumpira i mladog špinata, riža na mlijeku s vanilijom i bananama, kolač od mrkve i badema, voćni smoothie i svježe sezonsko voće. Za bebe, Esplanadina chefica priprema kašice od sezonskog voća i povrća, u dogovoru s roditeljima i prema prehrambenim navikama djece.  

“Budući da sam i ja mama, svjesna sam važnosti zdrave i raznovrsne prehrane za djecu, stoga sam kreirala jelovnik od pažljivo biranih i svježih sastojaka”, kaže chefica Grgić Tomić, “Djeca odmalena razvijajuokusne pupoljke, a roditelji i okolina u velikoj mjeri utječu na stjecanje zdravih navika. Roditelji su danas svjesni toga, pa za sebe, a posebno za svoju djecu, traže i očekuju samo najbolje pripremljeno od svježih i vrhunskih sastojaka. Mi kao hotel Esplanade, koji slovi za svojevrsnu instituciju ugostiteljstva, želimo biti primjer i ponuditi mališanima ukusna jela koja obiluju hranjivim sastojcima ključnima za pravilan rast, zdravlje i funkcioniranje organizma.

Okuse sam maksimalno prilagodila djeci da mogu s veseljem naručiti hranu koju vole, ali u zdravijem obliku uz potrebne nutritivne sastojke. Primjerice, omiljeni špageti, koji mogu biti i bez glutena, dolaze uz umak koji pripremamo u vlastitoj kuhinji od svježih rajčica koje nabavljamo od provjerenih proizvođača, u kombinaciji s istarskim ekstra djevičanskim maslinovim uljem, svježim bosiljkom iz našeg vrta na terasi Oleander te bez dodanih šećera i aditiva”, objašnjava šarmantna chefica. „Moji osobni favoriti su juhica od mlade mrkve koja dolazi sa štapićima mrkve u medu, kao i poširani brancin – jer djeca rijetko konzumiraju ribu, a ona obiluje proteinima, sadrži vrlo malo zasićenih masti i bogata je omega-3 masnim kiselinama. Ribu poslužujem uz finu kremu od batata s maslinovim uljem uz naš čips od batata – fantastično jelo koje često pripremam i svojoj curici”.

Esplanadina kuhinja sva jela može prilagoditi djeci s posebnim navikama zbog alergija ili intolerancija. “O tome vodimo posebnu brigu,” kaže Ana Grgić Tomić, U jelima, primjerice, upotrebljavam rižin griz umjesto pšeničnog. Dio namirnica dolazi iz obližnjih OPG-ova i od provjerenih proizvođača. Jela pripremamo prema načelima zdrave prehrane s minimalnom količinom masnoće, uglavnom na maslinovom ulju uz dodatak morske soli i uz primjerenu termičku obradu, da bismo očuvali sve vrijedne i zdrave sastojke”. Djeca u Esplanadinim restoranima imaju prednost u narudžbama i pripremijela da ne bi čekala gladna, a jela im se poslužuju u posuđu dizajniranom baš za djecu. Novi dječji meni s ilustracijama Ivice Valjka i stihovima Ivone Zege osmišljeni su da djeci stvore prijateljsku i prikladnu atmosferu. Dječji meniji dostupni su u Zinfandel’su, Le Bistrou i room serviceu.

Fotografije/Lili Bašić

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Esplanade je uvela fine dining meni za djecu i bebe. Chefica Ana Grgić Tomić priprema mlado povrće, špagete, zdrave slatkiše i fine kašice  

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min